Neděle, 12 května, 2024

CKV představí další unikátní výstavy

Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) připravuje další výstavy, a to nejen v historické Vile Hanse Ulricha na Sokolské třídě 26, ale také v Klubu Atlantik a ve veřejném prostoru.

„Naše centrum nabízí dospělým i dětem zábavu i vzdělávání v celé rozmanité škále: Od koncertů, komponovaných večerů a dětských představení, přes workshopy, přednášky, filmové lahůdky i tematické jarmarky a slavnosti, až po unikátní výstavy, říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka CKV. „S velkým návštěvnickým ohlasem se v poslední době setkal ve Vile Hanse Ulricha především Malý princ Elišky Podzimkové, kterého dosud navštívilo 1744 návštěvníků a 530 dětí ze škol, pro velký zájem veřejnosti byla prodloužena výstava Light Years Michala Škapy. Teď jsou před námi výstavy nové a v dramaturgickém plánu už připravujeme koncepci na rok 2027,“ dodává ředitelka. 

První nová výstava ve Vile Hanse Ulricha nese název Print With Touch ISSO – International Serigraphy Symposium Ostrava. Od 3. května do 2. června představíme zájemcům kolekci více než šedesáti grafických listů, reprezentujících současné středoevropské serigrafie autorů z Polska, Francie, Slovenska i České republiky. Jde o výsledky unikátního víceletého mezinárodního projektu ISSO Serigrafického centra katedry grafiky a kresby Fakulty umění Ostravské univerzity,“ přibližuje novou výstavu Dominik Beneš, dramaturg CKV. Kurátorem výstavy je Sebastian Dudzik.

Od 14. června do 26. července si mohou návštěvníci ve vile užít také výstavu děl nejvýznamnějších výtvarníků poznaňské výtvarné akademie s názvem Zbieg okoliczności. Díla tří generací umělců, působících na této akademii, zastupují Sławomir Kuszczak, Paweł Flieger, Ada Łowkis, Zbigniew Szot, Tomasz Kalitko nebo Krzysztof Mętel. Kurátorem výstavy je Sławomir Kuszczak.

V Atlantiku bude k vidění od 31. května do konce června výstava děl Stanislavy Matyášové, belgické malířky s českými kořeny, tvořící pod pseudonymem Albert Rigaux. Její tvorba je prostoupena dotekem impresionismu a nese v sobě kouzlo dávných časů. 

Po výstavách, nazvaných „Sochy!!!… vypráví své příběhy“ a „Sochy!!! vol. 2 …yummy yummy,“ připravuje CKV také třetí ročník exteriérové instalace soch současných špičkových umělců, které budou od 7. června opět umístěny ve veřejném prostoru. „V současné době finalizujeme název a ladíme konečnou podobu výstavy, díky které umění opět vyrazí za lidmi a bude jim volně k dispozici. Nemusí tak chodit do galerií a výtvarná díla je mohou oslovovat přímo v prostředí, ve kterém se běžně pohybují,“ vysvětluje Dominik Beneš, dramaturg CKV. 

Předchozí ročníky venkovních expozic nabídly pod širým nebem v Komenského sadech a okolí například oblíbené světélkující sochy „Mazlíků“ Michala Trpáka, nepřehlédnutelný sedmimetrový „Cake Tower,“ jehož autorem je Andrej Margoč nebo gigantické „Poupě“ Lukáše Raise.

Zdroj: Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava

Foto: Archiv CKV, popiska: Michal Škapa (vlevo) s kurátorem výstavy Radkem Wohlmuthem

RELATED ARTICLES