Sobota, 27 července, 2024

Bílovečtí nadšenci pořádají filmový festival BAF i celoroční sérii workshopů o filmu

Bílovečtí nadšenci do filmu a dalších umění pořádají zcela nový filmový festival Bílovecký amatérský film (BAF) a s ním spojenou celoroční sérii workshopů a přednášek, které slibují oživit místní uměleckou scénu a poskytnout platformu pro filmové nadšence, ale i umělce a tvůrce z dalších příbuzných oborů. Na první workshop se mohou zájemci těšit už v říjnu.

Skupina Dobrovolníků a nadšenců z Bílovce spojila své síly a rozhodla se svépomocí uspořádat festival Bílovecký amatérský film, jehož náplní bude nejen filmová soutěž v plejádě kategorií, ale i celoroční program týkající se filmové tvorby. Samotný filmový festival, který bude vrcholem této události, proběhne v červnu 2024. Do té doby čeká na místní i přespolní zájemce o film, výtvarné umění či hudbu řada workshopů, přednášek a besed, které mají za cíl edukovat, pobavit i sbližovat. Tyto doprovodné akce se budou konat pravidelně od listopadu 2023 do července 2024 a budou zahrnovat různá témata spojená s filmem, včetně scenáristiky, režie, hudby, střihu či produkce.

„Jsme nadšení, že můžeme nabídnout takovouto akci nejen naší místní komunitě, ale i zájemcům z širokého okolí. Věříme, že festival a pestrá paleta workshopů poskytnou přívětivé podmínky pro všechny talenty, které zatím zůstávaly neobjevené,“ říká Bc. Jan Halász, ředitel festivalu BAF.

Samotná filmová soutěž proběhne v několika věkových i žánrových kategoriích. „Vyhlásili jsme věkové kategorie žáků základních škol, studentů středních škol a dospělých. Všichni přitom mohou soutěžit v kategoriích hraný film, dokumentární film a reportáž, animovaný film a volná aréna, kde bychom rádi zařadili například hudební klipy, experimentální tvorbu nebo reklamy,“ dodává Jan Halász.

Organizátoři doufají, že tato filmová událost a série workshopů povzbudí místní talenty a umělce k tomu, aby se nebáli tvořit a posílili kulturní identitu Bílovce.

„Naší snahou je přiblížit filmovou tvorbu co nejširšímu spektru zájemců, proto bude účast na velké části workshopů zdarma. Doufáme, že se nám podaří nadchnout co nejvíce zájemců a ukázat jim, že filmově věda není až taková věda,“ uvedla Bc. Lucie Drahošová, tisková mluvčí festivalu BAF s tím, že celá akce vzniká díky dobrovolnictví týmu nadšenců a spoluprací s místní ZUŠ, Kulturním centrem Bílovec, DDM, Městem Bílovec a samozřejmě bíloveckým kinem.

Prvním workshopem, který BAF v rámci podzimní části nabídne, bude říjnový workshop s AI specialistou a videomakerem Ondřejem Svobodou, který účastníkům představí možnosti využití umělé inteligence pro oblast scenáristiky, kdy účastníci společně v reálném čase vytvoří plnohodnotný scénář krátkého snímku. Na začátku listopadu se pak zájemci mohou těšit na celodenní workshop natáčení pomocí Apple technologií pod vedením Jakuba Zindulky (herec, režisér a umělecký šéf SPOlečnosti DIvadelních Nadšenců) a Petra Vyhnálka (certifikovaný trenér Apple, lektor). Tento listopadový workshop provede účastníky celým procesem tvorby videa, a na jeho konci si každý z účastníků odnese vlastní hotový video snímek z Bílovce.

Zdroj: TZ BAF

RELATED ARTICLES