Neděle, 4 května, 2025

Regionální potravina 2025: Klobásy, sýry i medovina ovládly soutěž v Moravskoslezském kraji

V soutěži Regionální potravina 2025, kterou každoročně pořádá Ministerstvo zemědělství, letos uspělo 9 výjimečných produktů z Moravskoslezského kraje. Do hodnocení se přihlásilo 38 regionálních producentů se 114 produkty. Slavnostní vyhlášení proběhne v rámci POJEZ festu v Karlově Studánce dne 9. srpna 2025.

Citace z komise: Farmáři v průmyslovém kraji překvapují kvalitou

Odbornou komisi letos posílila i náměstkyně hejtmana Šárka Vilamová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje, která zhodnotila roli soutěže i místní produkce:

„Jsem ráda, že i v našem kraji, kterému je stále přisuzována spíše průmyslová povaha, se najdou úžasní farmáři a producenti, kteří nabízejí poctivé a čerstvé potraviny. Všichni se shodneme, že sýr přímo z farmy nebo třeba moučník z malé pekárničky rozhodně stojí za ochutnání. Soutěž Regionální potravina je pro místní malé podnikatele v potravinářství skvělou příležitostí své umění prezentovat a upozornit na sebe.“

Vítězné produkty Regionální potraviny Moravskoslezského kraje 2025

  • Masné výrobky tepelně opracované: KLOBÁSA DĚDY PILČÍKA – Řeznictví H + H, s.r.o.
  • Masné výrobky trvanlivé a polokonzervy: VYSOČINOVÁ KLOBÁSA – ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ s.r.o.
  • Sýry: TAŽENÝ SÝR ŠPALÍČKY S OREGÁNEM BIO – Farma BOVINE, Bc. Iveta Svobodová
  • Mléčné výrobky ostatní: LIGOTSKÁ STRAČENA – Ing. Aneta Struhalová, Ligotský statek
  • Pekařské výrobky: SUŠENKY MEDOVÉ – Medoo Silesia s.r.o.
  • Cukrářské výrobky: ANDĚLSKÝ VĚTRNÍK – ADELUXAR s.r.o.
  • Nápoje: SLEZSKÁ MEDOVINA – Včelařství Haburovi
  • Zpracovaná zelenina: ZELIIIČKO ČERVENÉ S ŘEPOU, KŘENEM A JABLKEM – feed me s.r.o.
  • Ostatní: STAROSLEZSKÉ MAMINČINY PEČENÁČE – Karel Vaněk, Ryby z Kravař

Cena hejtmana Moravskoslezského kraje

  • HEZOUNŮV MLS POVIDLOVÝ – U Hezounů s.r.o. (Štramberk)
  • MALINA & FIALKA – Mgr. Jana Pavlůsková (Ostrava)
  • LIBAVSKÝ MED LESNÍ S MALINÍKEM – Dalibor Vranik (Budišov nad Budišovkou)

Co ocenění znamená pro vítěze?

„Když jsme poprvé drželi v rukou ocenění Regionální potravina, byl to pro nás tichý vzkaz, že naši práci děláme dobře a má smysl. Opakovaná ocenění nám dodávají odvahu dělat sýry po svém, pomalu, s respektem k přírodě a zvířatům. Je to pro nás pohlazení za všechny ty hodiny mezi zvířaty a v sýrárně. Zároveň nám ocenění otevřelo dveře k novým zákazníkům, kteří v chuti poznají rozdíl,“ řekl Stanislav Zámečník z Farmy U Stromovouse k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

„Vítězství v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje nám pomohlo se více zviditelnit a přineslo možnost účastnit se významných prodejních akcí. Vnímám i větší zájem odběratelů o naše výrobky. Oceňuji také velkou celkovou podporu, pomoc s propagací a zvýšení prestiže našich sirupů,“ popisuje vítězka soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje paní Adéla Misařová.

Náročný výběr i kvůli veterinárním opatřením

„Letošní ročník soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje přinesl výrazné změny. Výrobci letos přihlašovali převážně své nejlepší produkty, což vedlo ke zúžení výběru a zvýšení celkové kvality přihlášených výrobků.
Celkem se do soutěže zapojilo 38 producentů. Tento posun částečně odráží i aktuální preventivní opatření Státní veterinární správy v souvislosti s onemocněním SLAK (slintavka a kulhavka), která ovlivnila provoz některých
farem i celkovou organizaci výroby. Komise to letos neměla vůbec jednoduché. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se do soutěže zapojili,“
uvedl Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina
Moravskoslezského kraje.

Zdroj TZ: MSK, POJEZ, Regionální potravina

RELATED ARTICLES