Olomoucké tvarůžky, původní český zrající sýr, letos slaví 15 let od udělení Chráněného zeměpisného označení (CHZO) Evropské unie. Tato ochrana zajišťuje, že zrající sýr vyráběný v Lošticích splňuje specifikovaná pravidla kvality, tradičního způsobu výroby a zeměpisného původu. Pro spotřebitele je zárukou autenticity a jedinečných vlastností produktu.
Co znamená chráněné zeměpisné označení
Chráněné zeměpisné označení je název a označení používané na výrobcích, které Evropská komise uděluje potravinám, které mají specifické vlastnosti spojené s konkrétní oblastí. Aby mohl produkt tuto ochranu získat, musí být alespoň jeden z výrobních kroků (tedy výroba, zpracování nebo příprava) prováděn ve vymezeném území a podle specifikovaných tradičních postupů. „Olomoucké tvarůžky jsou dědictvím předků, které ctíme a rozvíjíme už téměř 150 let. Ochranné označení nás zavazuje k poctivé výrobě podle tradiční receptury a zároveň potvrzuje, že tento jedinečný sýr má vysokou kvalitu a hluboký kulturní význam,“ říká Michal Pavelka, generální ředitel společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Tvarůžky bez konzervantů a s minimem tuku
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu. Při výrobě se nepoužívají syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory. Jsou tak zcela bez konzervantů, mají nízký obsah laktózy – max. 0,4 g na 100 g výrobku, obsahují kvalitní bílkoviny, vápník a pouze 0,5 % tuku. Jsou tak vhodné pro lehký a zdravý jídelníček.
Nová generace objevuje kouzlo tvarůžků
„V době, kdy se spotřebitelé stále více zajímají o složení potravin, mohou Olomoucké tvarůžky vyniknout právě svými zajímavými nutričními vlastnostmi. Jsou přírodní, výživné a současně lehké. I proto si je oblíbili nejen tradiční milovníci tvarůžků, ale i mladší generace a lidé hledající zdravější alternativy,“ doplňuje Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W.
Více než stoletá tradice výroby
Olomoucké tvarůžky s typickou vůní a charakteristickou chutí se v Lošticích vyrábějí už od roku 1876. Za tu dobu se staly symbolem Hané a stálicí na stolech gurmánů i příznivců zdravého životního stylu. Dnes se vyrábějí ve více než třiceti chuťových a tvarových variantách a vyvážejí se i do zahraničí.
Zdroj TZ A.W. spol. s r.o.