Microgreens neboli mikrozelenina, jsou mladé rostlinky zeleniny, které se sklízí a konzumují ve fázi, kdy dosáhly prvních listů. Jedná se o 2,5 až 15 cm vysokou zeleninu plnou aromatické chuti s vysokou koncentrací živin, vitamínů a antioxidantů. Nejedná se o klíčky. Konzumace microgreens může být bohatým zdrojem výživy a má potenciál být produkována na téměř jakémkoli místě planety s minimálními požadavky na energie.
Microgreens nabízejí zdravý a přirozený způsob, jak začlenit výživnou zeleninu do stravy populace. Microgreens jsou bohaté na živiny, koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů. Ve srovnání se svými dospělými protějšky obsahují až 40x více vitamínů. Bylo vědecky prokázáno, že po utržení/ustřižení některých druhů microgreens, dochází během krátkého času (sledováno 24 h) k úbytku vitamínu C až o 90 %. Díky inovativnímu způsobu pěstování a technologiím produkce (bez hnojiv, pesticidů a chemických látek), vydrží microgreens při správném skladování čerstvé až 7 dní.
Při prvním ochutnání microgreens jsou lidé většinou překvapeni intenzivní chutí. Pár odstřižených rostlinek ředkvičky chutná jako hrst plná zralých ředkviček. Stejné je to s brokolicí, kedlubnou nebo hráškem. Microgreens jsou velmi chutné a kromě toho také velmi estetické s intenzivní barvou. Proto jsou využívány jako dekorace hotových jídel v restauracích. Dají se přidávat do salátů, dipů, smoothie, omelet, těstovin, ale velmi chutné jsou také jen tak na chlebu s máslem.
Obr. 1 Microgreens jsou výborné v salátech
Obr. 2 Microgreens jsou krásně barevné
Obr. 3 Microgreens červeného zelí
Obr. 4 Microgreens kedlubny
Zdroj: MoraviaLab s.r.o.