Počasí nám letos možná úplně nepřeje, ale grilovací sezóna je v plném proudu. A Češi mají grilování v krvi. Myslí si to alespoň Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu a výrazná osobnost české gastronomie. Podle něj grilování už není jen víkendovým rituálem, ale stává se každodenní a celoroční součástí našeho života. Jak správně používat plynový gril?
Grilování jako celoroční zážitek? Proč plynový gril boduje
Každý gril má svoje výhody a nevýhody. U grilu na dřevěné uhlí je trošku složitější naučit se kontrolovat přesnou teplotu, ale třeba uzení je na uhlí snadnější. Pro některé úpravy masa je tedy uhlí vhodnější, stejně tak pro získání kouřového aroma. Na druhou stranu déle trvá, než se gril na uhlí rozpálí a je třeba ho rozpálit správně.
Kdo preferuje jednodušší, rychlejší a čistší obsluhu, zvolí gril na plyn. Tomu stačí mnohem kratší doba na rozpálení a naučit se ovládat teplotu na něm je jednodušší. Plyn totiž vyniká snadnou regulací plamene a je k dostání v praktických tlakových láhvích, které se ke grilu jednoduše připojí převlečnou maticí. Jejich používání je naprosto bezpečné, přesto je třeba mít na zřeteli jednoduché zásady jejich manipulace i skladování. Přece jen jde o věc naplněnou stlačenou hořlavinou. Pokud si nejste jisti správným zacházením, navštivte web Bezpecnelahve.cz, který spravuje Česká asociace LPG.
Ovládněte teplotu grilu – klíč k dokonalému výsledku
Digitální teploměr: nejlepší investice každého grilmistra
Podle odborníků spočívá umění grilovat v dovednosti kontrolovat teplotu jak svého grilu, tak grilované potraviny.
„Rozhodně nejlepší investicí, kterou můžete udělat, je pořídit si digitální teploměr s jednou nebo více sondami, které vydrží teploty nad 300 °C. Teploměr udělá tu nejdůležitější práci za vás. Pomůže nejen s měřením teploty uvnitř masa, ale i s nastavením grilu a regulací jeho teploty,“ doporučuje Roman Vaněk, který se v kurzech Pražského kulinářského institutu nemalou měrou věnuje také grilování.
„Na integrovaný teploměr, který je většinou umístěný několik desítek cm nad roštem ve víku grilu, se nespoléhejte. Budete jíst maso nebo víko? Teplotní rozdíl mezi horní částí víka a roštem může být až 50 °C,“ upozorňuje Roman Vaněk.
Naučte se tři základní teploty plynového grilu
V případě plynových grilů vám pro zvládnutí správné regulace teploty postačí zhruba půlhodina. Cílem je naučit se kontrolovat tři teploty grilu: 120 °C, 150 °C a 200 °C. Nejprve je třeba uchytit sondu digitálního teploměru – samozřejmě na rošt grilu, protože teploměr ve víku vám nedá správnou informaci. Poté rozpalte gril naprázdno a kontrolujte jeho teplotu na vašem teploměru.
„Jakmile se teplota ustálí, zapište si jí. Snižte teplotu o třetinu otočením knoflíků. Jakmile se teplota opět ustálí, opište si z teploměru její hodnotu. Poté otočte knoflíky na polovinu, pak na třetinu a na minimum. V každé fázi opište z teploměru dosaženou teplotu. Nakonec pomocí takto získaných hodnot jednoduše a rychle vyzkoušejte, v jaké poloze mají být nastavené knoflíky, aby teplota grilu byla 200 °C, 150 až 160 °C a 120 až 130 °C,“ doporučuje Roman Vaněk s tím, že u grilování perfektně šťavnatého plátku masa nehraje hlavní roli čas, ale právě teplota.
„Není to jen o tom hodit maso na gril a nazdar. Kurzy Prakulu proto už 17 let stavíme na tom, aby se lidi naučili více než vařit, učíme vaření nebo grilování porozumět. Třeba vepřový steak je nejšťavnatější a chutná nejlépe, jakmile vnitřní teplota masa dosáhne 63 až 65 °C. U kuřecího to je 72 až 74 °C,“ dodává Roman Vaněk.
Správná plynová láhev: proč zvolit 5kg propan
Rozdíl mezi propanem a butanem
Historicky se v domácnostech využívaly zejména 10kg propan-butanové láhve. Všichni je známe, jsou poměrně velké a docela těžké. S rostoucí oblibou grilování se na trhu objevila jejich zmenšená a praktičtější 5kg varianta plněná čistým propanem.
„V porovnání s desetikilogramovou láhví mají ty pětikilové výrazně lehčí obal a přijatelnější velikost. Naše zelené láhve plněné čistým propanem mají na výšku 47 centimetrů a průměr 23 centimetrů, takže se pohodlně vejdou do prostoru pod gril a nepřekáží,“ popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas.
Plynové láhve jsou běžně plněny směsí propanu a butanu. Například právě pro grilování je ale vhodnější čistý propan. Ten je výhřevnější, takže s propanovou láhví vydržíte grilovat o něco déle. Současně můžete grilovat celoročně a nezávisle na počasí, protože propan se odpařuje (hoří) až do -42 °C (butan v mrazu zůstává v láhvi nespotřebovaný).
Kolik plynu vám v láhvi zbývá? Pomůže údaj „tara“
Pokud si nejste jisti, kolik plynu v láhvi ještě zbývá a na jak dlouho vystačí, zjistíte to velmi jednoduše. Na každé plynové láhvi je vyražen údaj „tara“, který uvádí přesnou váhu prázdného obalu.
„Pětikilová plynová láhev, kterou jste právě koupili, bude celkem vážit 10,8 kg. Váha prázdné láhve je totiž 5,8 kg. Pokud se bude celková váha vaší používané láhve blížit 6 kg, tak víte, že vám plyn brzy dojde,“ vysvětluje Jiří Karlík a dodává, že menší 5kg láhev může snadno vydržet i celou sezónu. S běžným grilem vám totiž 5 kg propanu vystačí asi na 9 hodin nepřetržitého provozu na maximální výkon.
Závěrečné tipy pro bezpečné a pohodové grilování
- Nepodceňujte výběr správné láhve – čistý propan vám umožní grilovat i v zimě.
- Investujte do digitálního teploměru – výrazně vám usnadní práci a zvýší šanci na perfektní výsledek.
- Grilujte s rozumem – naučte se základní teploty grilu a věnujte pozornost teplotě uvnitř masa.
Zdroj: TZ Lukáš Pololáník
Ilustrační foto vytvořila umělá inteligence