Neděle, 8 září, 2024

Fajne, bo naše!

Kdo by neznal výborné pivo z Albrechtického pivovaru. Spousta lidí říká, že lepší pivovárek na Severní Moravě nenajdete. A kdo za ním stojí? Lukasz Niemiec a jeho společník Radovan Klimsza. Oba se dlouhá léta zajímali o vaření piva a doma měli malý pivovar, kde experimentovali s různými recepty a technikami. Společně se pak rozhodli přeměnit svou vášeň pro domácí vaření piva v oficiální podnikání. 

Chlapi, vzpomenete si na prvotní impuls, který vedl k rozhodnutí uvařit si vlastní pivo?

Prvním impulsem k vaření vlastního piva bylo naše vysokoškolské studium v Brně kolem roku 2005. Tehdy jsme byli svědky začínajícího boomu minipivovarů, které se začaly objevovat po celé České republice. Tento trend nás natolik zaujal, že jsme také chtěli vyzkoušet, co obnáší vaření piva. Začali jsme s jednoduchými recepty a postupně jsme se učili, jak zlepšovat kvalitu našeho piva.

Jaký byl klíčový moment nebo událost, která vás přesvědčila, že je čas posunout se od domácí výroby tohoto nápoje k profesionálnímu podnikání?

Klíčovým momentem pro nás byl obrovský zájem lidí o naše domácí pivo. První várky jsme vařili ve třicetilitrovém hrnci a rozdávali je mezi přáteli a rodinou. Tento zájem nás motivoval zvýšit kapacitu výroby a postupně jsme začali rozšiřovat naše provozy. Když jsme se nakonec usadili v Albrechticích, uvědomili jsme si, že je čas posunout se na profesionální úroveň.

Přechod z domácí výroby na komerční úroveň jistě přinesl mnoho výzev. Které byly ty největší a jak jste se s nimi dokázali vyrovnat?

Jednou z největších výzev bylo rozhodnutí vzdát se našich dřívějších zaměstnání, profesních drah a plně se věnovat pivovaru. Další velkou výzvou bylo rozšíření provozu a zvýšení výrobní kapacity. Tyto výzvy jsme překonali díky našemu nadšení, tvrdé práci a postupnému rozšiřování našeho týmu. Přijetí nového sládka Michala Kochaniewicze z Polska, který přinesl další know-how, nám také velmi pomohlo.

Česká republika je známá svou bohatou pivní kulturou. Jak vidíte postavení vašeho pivovaru v rámci republiky? A čím se odlišujete od ostatních?

Vidíme náš pivovar jako součást bohaté české pivní kultury, která zahrnuje jak tradiční české pivní styly, tak inovace. Odlišujeme se tím, že využíváme zásadně české suroviny a tradiční metody pro ležáky, ale hlavně se nebojíme také experimentovat s různými mezinárodními pivními styly a netradičními surovinami. Naše série Brewmaster´s Madness je příkladem toho, jak rádi zkoušíme nové kombinace a suroviny.

Celý rozhovor si přečtěte v magazínu POSITIV Business & Style 2/2024 ZDE.

RELATED ARTICLES