Čtvrtek, 16 května, 2024

Inovativní městské zemědělství – nový způsob vitamínové nezávilosti měst

Pojem Kontrolovaná zemědělská produkce (Control Enviromental Agriculture), zkratka CEA je inovativním vědeckým a aplikačním odvětvím, který byl poprvé pojmenován v USA v roce 1990. Jedná se o kombinaci zahradnických a inženýrských technik, které optimalizují produkci plodin, kvalitu plodin a efektivitu produkce. Již v dávné minulosti za vlády římského císaře Tiberia Ceasara (14-37 n.l.) byly okurky pěstovány v pohyblivých záhonech (květináčích), kdy za teplých a slunečních dnů v období zimy byly vynášeny na slunce, za chladných a deštivých dní, byly ponechány uvnitř budovy.  Jedním z průkopníků „Inovativního městského zemědělství“ v Moravskoslezském kraji je firma MoraviaLab s.r.o.. Výzkumná ředitelka MoraviaLab, Zuzana Šitavancová, k tématu dodává: „Koncem roku 2022, kdy naše firma procházela transformací a hledala nové příležitosti rozvoje inovativních odvětví založených na detailním zmapování procesů výroby a produkce pomocí chytrých technologií, senzoriky a interpretace analýz naměřených hodnot a dat, jsem narazila v odborné literatuře na toto téma. Kontrolované městské zemědělství mě okamžitě zaujalo, a to hned z několika důvodů. Jedná se o nový obor, který spojuje a využívá znalosti a tématiku z celé řady vědeckých oborů a z důvodu mého profesního zaměření. Konečně jsem našla odbornou tématiku, která plně korespondovala s mým studijním zaměřením“. Zuzana absolvovala VŠB-TU Ostrava, Hornicko-geologickou fakultu, Enviromentální inženýrství, na této fakultě dále pokračovala v doktorské studium v programu „Ochrana životního prostředí v průmyslu“.  

Inovativní městské zemědělství je nový obor, pro jehož rozvoj a praktické využití výsledků a poznatků pro běžný život lidí ve městech a městských aglomeracích je nutné zapojení jedinců, týmů, spolků, firem z celé škály odvětví. Jedná se o oblasti chemie, procesní technologie, inženýrství, informačních technologií, senzoriky, zpracování dat, fyziologie rostlin, biologie, zahradnictví. Zavedení praktického pěstování ve městech, ať ve formě sdílených zahrad, nebo způsobem vertikální vnitřní produkce za použití umělého osvětlení, je dle zahraničních příkladů dobré praxe nutné šířit povědomí o soběstačné produkci potravin ve městech, vzdělávat zástupce městských municipalit, zapojit do procesu vzdělávání a praktického pěstování a to již od mateřských školek.  

Zuzana Šitavancová dodává: „Tématika inovativního městského zemědělství je úzce spjata se vzděláváním, osvětou a potenciálem vzniku nových vzdělávacích oborů v rámci všech vzdělávacích stupňů. Jedná se o témata týkající se ochrany životního prostředí, environmentální osvěty, změny chování spotřebitelů, využití místních zdrojů, zdravého životního stylu, soběstačné produkce.“

Důvodů proč rozvíjet a podporovat produkci ve městech velké množství. Zuzana doplňuje: „Dle předpokladů OSN bude do roku 2050 žít až 68% světové populace ve městech a městských aglomeracích. Klimatické změny, nestabilní potravní řetězce a závislost na produkci potravin v jiných státech s nutností velkých vzdáleností přepravy ukazují, že tato varianta zásobování potravinami není dlouhodobě udržitelná a je nestabilní.  V období pandemie Covid19 a následné války na Ukrajině se narušení přepravních řetězců potravin dotklo snad každého z nás. Změna produkce potravin, tedy lokální soběstačná produkce, se jeví jako vhodný nástroj pro zmírnění závislosti městských obyvatel na dovozu potravin ze vzdálených koutů planety“. 

Firma MoraviaLab se zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu technologií hydroponického pěstování pod umělým osvětlením, které mohou být vhodným nástrojem pro soběstačnou lokální produkci. Nejefektivnější potravinou z pohledu spotřebované množství energie, vody, doby růstu a produkce s vysokou přidanou potravinovou hodnotou jsou microgreens. Zuzana dodává: „Microgreens – mladé výhonky zeleniny, které se konzumují po vyvinutí první sady pravých lístků, jsou nutričně a vitamínově natolik bohaté, že jen 30g této mikrozeleniny pokryje vitamínové požadavky celé denní dávky zdravého jedince“.

Zdroj: Zdroj: MoraviaLab s.r.o.

RELATED ARTICLES