Čtvrtek, 19 září, 2024

Platformy no-code – rychlejší, úspornější, široce použitelné. Od startupů až po velké firmy.

Digitalizace a automatizace – to už je dnes nutnost. Všechny firmy by měly zbystřit. Pokud to neudělají, bez digitalizace a automatizace nedokážou zvyšovat svou konkurenceschopnost. Proto se tím Jakub Brada zabývá: Snaží se firmám pomoci, aby dokázaly překonat nástrahy budoucnosti a zůstaly naživu.

Jakube, co jsou to no-code aplikace a jak se liší od tradičního vývoje softwaru?

No-code aplikace jsou nástroje nebo platformy, které umožňují vytvářet digitální produkty jako webové stránky, informační systémy, mobilní aplikace, automatizované pracovní postupy apod. bez toho, že byste museli znát programovací kód. Je to velmi populární metoda pro ty, kteří chtějí rychle vytvořit funkční informační systém, aplikaci nebo webovou stránku, a to za zlomek ceny standardních ERP nástrojů. Přitom co se funkcionality a uživatelské obslužnosti týká, mohou být minimálně na srovnatelné úrovni jako standardní „ERPčka“. Jen to chce zvolit vhodný nástroj a dodavatele pro implementaci. Stejně jako u jiných řešení by tak tomu měla předcházet důkladná analýza procesů a minimalizace rizik.

Jaké jsou hlavní výhody no-code aplikací pro firmy?

No-code aplikace nabízejí řadu výhod zejména pro firmy, které nemají zkušený tým vývojářů nebo mají omezený rozpočet na technologický vývoj. Tradiční vývoj softwaru může být časově náročný a drahý, zejména pokud je potřeba najímat a udržovat tým vývojářů. No-code platformy umožňují sestavit a spustit aplikace bez nutnosti kódování, což snižuje náklady na vývoj. Také mohou být postaveny a nasazeny mnohem rychleji, protože eliminují potřebu psaní a testování kódu. V neposlední řadě umožňují poměrně široké možnosti automatizací, a často tak není problém propojit tyto nástroje se stávajícím digitálním ekosystémem firmy a ušetřit tím čas ručního přenosu dat, nebo nastavit nové, efektivnější firemní procesy.

Jak vnímá platformy odborná veřejnost?

V pozitivním slova smyslu odborníci uznávají, že no-code platformy umožňují širšímu spektru lidí vytvářet aplikace a řešení. Toto rozšiřuje možnosti inovace a může umožnit rychlejší experimentování i nasazení nových nápadů. Ale i tady – jako s každou novou technologií – se i s „no-codem“ roztrhl pytel a každým dnem můžeme na trhu vidět nové a nové nástroje. U každého z nich je třeba posoudit jeho možnosti a omezení a zvážit začlenění do firemního systému. Zejména posouzení bezpečnostního rizika aplikace by mělo být prvním kritériem při výběru.

Do jakých typů firem se no-code aplikace hodí?

No-code aplikace a platformy jsou široce použitelné a mohou být přínosné pro mnoho typů firem. Jsou vhodné pro malé firmy a startupy, které potřebují rychle vyvíjet a testovat nové nápady, ale nemají dostatečné prostředky nebo čas najmout plnohodnotný tým vývojářů. Umožňují rychlé prototypování a nasazení aplikací nebo webových stránek bez velkých počátečních investic. U středně velkých a velkých firem mohou být také užitečné pro tvorbu interních nástrojů, pro automatizaci procesů nebo vytváření aplikací pro zákazníky. Ani oborově nevidím velká omezení. Sami jsme implementovali no-code platformy do mnoha výrobních i službových firem.

Celý rozhovor si přečtěte v magazínu POSITIV Business & Style 2/2023 ZDE.

RELATED ARTICLES