Celkem 14 budoucích cukrářů dostalo za svou práci, cukrářský talent a přístup ke studiu ocenění. Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje odborné vzdělávání i řemeslné obory. Ocenění je jedním ze způsobů, jak mladé lidi motivovat a zaujmout. Oceňování budoucích cukrářů vzniklo ze spolupráce kraje s frýdecko-místeckou společností MARLENKA international.
„Neoceňujeme pouze přirozený cukrářský talent našich středoškoláků. Ředitelé škol, kteří budoucí cukráře na ocenění nominovali, posuzovali také jejich přístup ke studiu, úspěchy v cukrářských soutěžích, studijní výsledky nebo třeba ochotu pomáhat slabším spolužákům. Cukrařina se v našem regionu vyučuje na sedmi krajských středních školách, každá škola mohla na ocenění navrhnout dva žáky. Věřím, že se v kraji vzdělává mnohem více skvělých cukrářů, a že se milovníci sladkého nemusí o budoucnost tohoto odvětví obávat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny, který nejlepším budoucím cukrářům ocenění osobně předal spolu se zástupci vedení společnosti MARLENKA international.
Moravskoslezský kraj s Marlenkou spolupracují již od roku 2013, společnost poskytla finanční dar 1500 korun pro každého oceněného, také pravidelně přispívá středním školám na cukrářské vybavení a pomůcky nebo na organizaci středoškolské soutěže Marlenka Cup.
Seznam oceněných žáků:
Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek
Pavelková Nela a Siorová Nela
Albrechtova střední škola, Český Těšín
Linda Mužíková a Iveta Kurková
Střední škola techniky a služeb, Karviná
Vanesa Záhumenská a Anna Marie Fedášová
Hotelová škola, Frenštát pod Radhoštěm
Kateřina Jančurová a Hana Hrachová
Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava
Vendula Černíková a Alexandra Koňaříková
Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba, 17. listopadu 1123
Andrea Bajgarová a Zuzana Ťápalová
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
Šárka Kořená a Viktoriya Safonik
Zdroj: TZ MSK