Pondělí, 21 července, 2025

Eva Huňková: Z divokých bylin vařím srdcem. Chuť přírody přináším do kuchyní i kurzů

Bylinky místo účetnictví – příběh proměny

Eva Huňková z Ostravice se k vaření z divokých bylin a plodů dostala přibližně před dvanácti lety a s postupem času svůj um neustále vylepšuje. To, co začalo jako první ochutnávání v dětství, se proměnilo v kuchyni, která hraje všemi barvami. Dnes učí na kurzech své dovednosti nejen amatérské kuchaře, ale i profesionály. Na procházkách a výšlapech čerpá z krásy a divokosti Beskyd a následně s touto jedlou krásou čaruje v kuchyni.

Jak se zrodila láska k vaření z květin a bylin

Evi, představíte nám na úvod, co vlastně děláte?
Vařím z divokých bylin, plodů a květin, které využívám v kuchyni. Vařím z nich, a s nimi, přičemž neustále objevuji svět divoké přírody. Tu přináším nejen do své kuchyně, ale i do kuchyní mých přátel a kurzistů.

Ono je to takové dost netradiční a pro většinu z nás dost nezvyklá představa, že mají vařit s květinami, byť v kuchyních našich předků byly květiny a byliny samozřejmostí. Jak jste se k tomu dostala?
Začalo to, když děti odešly z domova a já se neskutečně nudila. Nastal pro mě konec světa a nevěděla jsem co budu dělat dál. A situaci zachránily právě moje děti, které říkaly: „mami, dělej to, co tě baví. Vrať se k tomu, co tě vždy bavilo!“. Jasně! Vždy mě bavily bylinky, a tak jsem je začala sbírat.
A přiklopýtala ke mně i nemoc, která mě přinutila sbírat byliny víc a víc. Vytvářela jsem různé léčebné čajové směsi, a přitom mě napadlo vyzkoušet i jak to chutná. To bylo pokračování mého tvoření a přivítání bylin do mé kuchyně ve velkém stylu.

Kouzlo přírody a divoká intuice

Vy jste tedy zkoušela, jak co chutná, bez předchozí teoretické přípravy? Nebo jste již měla něco načteno?
Já jsem opravdu nejdřív zkoušela, jak to chutná a musím říct, že jsem tahala domů úplně všechno. Cítila jsem v tom takovou divokost a vůni té přírody. Od malička jsem v přírodě hodně pobývala a už jako dítě jsem vídávala takové ty bytosti přírody, skřítky a víly. Vytvářela jsem si o nich takový svůj snový svět a v těch bylinách jsem viděla to samé. Když jsem je ochutnávala, s každým kouskem jsem měla pocit, že do svého těla dostávám i kousek sluníčka. A byla to pravda, protože s každou kytičkou, bylinkou či rostlinkou, kterou jsem přidala do jídla, jsem měla větší energii a větší radost ze života. Tak úžasný pocit jsem si ale nemohla nechat pro sebe, a proto jsem tyhle lahůdky začala učit jíst i všechny kolem sebe. Chtěla jsem, aby měli ten samý pocit.

Od pampelišek až po šišky v medu

S čím jste tedy začínala?
Úplně s jednoduchými bylinkami ze zahrádky. A pak se k tomu přidaly květy ze stromů a pupeny. První byly pampelišky a vůbec vše, co zahrada nabízí. Jediné, co jsem nemusela, byla bršlice, ale k té jsem už letos našla cestu a neskutečně mi chutná. Ale trvalo mi to 10 let.

Jak dlouho se této oblasti věnujete?
Když vezmu jenom byliny, které jsem sbírala do čajů, tak to je 20 let a zhruba 12 let tvořím bylinkovou kuchyni. Byla jsem takovým průkopníkem. Když jsem začínala s divokou kuchyní, tak u nás ještě nikdo nic podobného nedělal. Tehdy jsme byly, s paní Vlkovou, která vydala knížku Kytky k jídlu, první. Byly jsme takové ojedinělé. Aspoň já jsem tedy o nikom nevěděla. Pamatuji si však, že když jsem s tím svým vařením vyšla na sítě, všichni byli překvapení, spoustě lidí se to líbilo a psali mi, že takhle chtějí také vařit.

Z workshopů až ke kurzům pro restaurace

Co svému publiku vlastně nabízíte?
Workshopy. Zpočátku jsem je dělala dvouhodinové a myslela jsem, že to bude stačit, s účastníky (kterými jsou převážně ženy) jsme jenom ochutnávaly. Pak mě mé milované publikum zpracovalo na workshopy čtyřhodinové. Tam už bylo i vaření polévky. Pak ale lidé chtěli víc a víc, takže jsem přešla přes celodenní workshopy k víkendovým pobytům. A ty si tedy parádně užíváme.

Já ještě trošku přeskočím v čase. Všech podnikatelů se vždy ptám na jejich původní profesi…
Já, jsem původně účetní a účetnictví mě vždy stáhne zase zpátky na zem, takže se díky tomu tak nějak uzemním.

Chtěla byste se už naplno věnovat jenom vaření a bylinkám?
Ano, a jak! Už nemám dlouho do důchodu, takže se už těším, až se budu věnovat jenom bylinám.

Jak chutná jaro i léto

S čím vším tedy můžeme vařit? Co jste nám dnes při tvorbě tohoto rozhovoru připravila?
Tady mám třeba fritátu. Jsou to divoké bylinky lehce orestované na cibulce, smíchané s vajíčkem a zapečené v troubě. Já na to dávám domácí kešu sýr a ony se ty chutě krásně snoubí. Vždy jídlo ještě zdobím. Tady je jako ozdoba sedmikráska, ale když kvete medvědí česnek, tak na to ráda dávám i ten.
Dále zde mám sušenky, které dělám ze smrkového jehličí, když jsou výhonky ještě mladé a měkoučké.
Další lahůdka, kterou si může udělat každý, je domácí bylinkové máslo…
Pak tady máme naklíčená semínka pampelišek…
Připravila jsem dnes také polévku z bylin…
Mám tady také naložené šišky v medu…

Zastavím se ještě u toho, co klientům nabízíte? Pokud jsem majitel restaurace…
Ano, dostávám různé nabídky a i tohoto zaškolení jsem schopná. Před dvěma lety jsem byla na gastrofestivalu ve Frýdku-Místku…

Bylinková kuchařka? Zatím v pohádkách

Vydala jste také kuchařku?
Na tu se mě všichni ptají, ale přiznám se, že psaní receptů je pro mě složité…
Každopádně zpátky ještě ke kuchařce. Pár svých receptů jsem zakomponovala do pohádkové knížky s názvem Z chaloupky za šípkovým keřem, kterou jsem napsala. Ilustrace ke knize mi dělala kamarádka Pavla Hranová.

Sezónnost a práce s čerstvostí

Jak moc časově náročný sběr jedlých květů je?
Je to hodně náročné. Někdy se stane, že vám prostě sezóna uteče pod prsty…

Jak se zachovává čerstvost?
Ne, většinou jakmile květy posbírám, tak je musím okamžitě zpracovat…

Jaký je váš oblíbený květ nebo bylina?
Postupem času jsem došla do stadia, kdy miluju všechno…

Děkuji za rozhovor.

Text: Kamila Smutná, Marcela Filipská
Foto: Lucie Deutsch

Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 8 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.

RELATED ARTICLES