Sobota, 26 října, 2024

České firmy získají lehčí přístup k rozvojovému financování

Akcionářský vstup největší slovenské banky rozšiřuje možnosti investiční platformy Crowdberry i v Česku

Přístup firem k financování se v posledních letech zhoršuje, což se podle odborníků odráží i ve slabém ekonomickém růstu České republiky. Ke zlepšení situace pro malé a střední podniky by mohl přispět akcionářský vstup Slovenské spořitelny do investiční platformy Crowdberry, která českým a slovenským firmám nabízí privátní kapitál prostřednictvím hromadného investování. Možnosti alternativního zdroje rozvojového financování se díky největší slovenské bance, která je rovněž členem skupiny ERSTE, výrazně zintenzivní. Crowdberry také působí v Česku, a benefitovat tak mohou jak české firmy, tak i čeští investoři. 

Podle statistik ČNB za loňský rok klesl objem přímých zahraničních investic do základního kapitálu českých firem o 6,6 miliardy korun. Údaje OECD pak uvádějí, že více než 100 tisíc malých a středních firem má ztížený přístup k financování. Přitom dostatečné zdroje pro malé a střední firmy, které tvoří většinu podnikatelských subjektů v České republice, jsou pro růst ekonomiky klíčové. Právě ekonomika v posledních letech v zásadě stagnuje, HDP České republiky ve 2. čtvrtletí 2024 meziročně vzrostl pouze o 0,6 procenta.

„Růst ekonomiky závisí na prosperujících firmách, které dokážou neustále zlepšovat své výsledky a produktivitu. Klíčem k jejich růstu, digitalizaci, inovacím a úspěchu je vhodné financování, a to nejen to bankovní. Akcionářský vstup největší slovenské banky do Crowdberry  nám pomůže rozšířit možnosti, jak mohou firmy získat nový kapitál, a investorům ještě více zpřístupnit hromadné investování v Česku,“  říká Peter Bečár, partner investiční společnosti Crowdberry.

„Ve Slovenské spořitelně jsme získali silného, strategického a moderně smýšlejícího bankovního partnera. V tomhle rozsahu se jedná o výjimečnou přímou investici od vedoucí banky do regulované fintech společnosti. Potvrzuje to zájem bankovních hráčů a důležitost alternativního financování pro základní kámen každé zdravé ekonomiky – malé a střední podniky,“ doplňuje Dano Gašpar, managing partner investiční platformy Crowdberry.

Jednodušší investování i v českých korunách 

Investiční platforma Crowdberry nabízí firmám alternativní zdroj financování, konkrétně soukromý kapitál získaný formou hromadného investování od soukromých investorů. Češi tak mohou investovat přímo do prověřených firem dvěma způsoby: zajištěnými půjčkami nebo přímou kapitálovou investicí. Při přímé investici se stávají spoluvlastníky firmy včetně spojených rizik a možnosti ztráty kapitálu, pokud se firmě na trhu nebude dařit. Na druhé straně ale mohou očekávat vyšší návratnost, úměrně těmto rizikům. Dluhové financování připomíná to bankovní, soukromý investor půjčuje firmě finanční prostředky přímo na konkrétní období za dle rizika stanovený úrok, který se pravidelně vyplácí investorům. Firmy tak mohou získat financování nejen u bank, ale také u běžných investorů, které přesvědčí jejich byznys model a výsledky.

Partnerství s renomovanou bankou, která je členem skupiny ERSTE Group působící v celém středoevropském regionu, bude mít pozitivní efekt také pro české firmy a investory.  

„Kapitálový vstup banky nám umožní zásadní rozvoj platformy a služeb pro investory i v České republice. V plánu je rozšířit český tým a přivést více českých firem, do kterých budou moci investovat, a umožnit jim investovat také v českých korunách. Partnerství také pomůže prohlubování vztahu s Českou spořitelnou, se kterou spolupracujeme na infrastruktuře pro české investory a české firmy. Totéž platí pro rozvoj našich aktivit na Moravě, kde rozvíjíme hlubší spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem přes naši pobočku v Brně,“ říká Michal Nešpor, partner Crowdberry. 

Hromadné financování s evropskou licencí 

Crowdberry působí na českém trhu v rámci pasportizace pro evropskou licenci poskytovatelů skupinového financovaní pod Českou národní bankou, což umožňuje otevření investiční platformy pro široké skupiny lokálních investorů. Lidé tak mohou přímo a pod dohledem regulátora financovat výjimečné firmy nebo nemovitostní projekty ze svého okolí a participovat na jejich úspěchu. Tím se organicky zlepšuje alokace domácích privátních zdrojů a kapitálu v ekonomice ve prospěch zvýšení produktivity a zlepšení finančního zdraví firem.    

Soukromý kapitál pro české firmy je v porovnání s Rakouskem poloviční

Crowdberry investoři se podílí na úspěchu předních značek, mezi které patří Footshop, GymBeam nebo Boataround. Výsledky těchto společností jsou skutečně pozoruhodné: GymBeam, přední hráč na trhu sportovní výživy, dosáhl v loňském roce tržeb ve výši 149 milionů eur s 67% meziročním růstem, Boataround, který začínal jako menší česko-slovenská firma s tržbami kolem sta tisíc eur, se dokonce stala jedničkou na evropském trhu v oblasti online pronájmů lodí, přičemž celková hodnota rezervací atakuje částku 70 milionů eur. V České republice pak investoři prostřednictvím platformy Crowdberry mohli investovat například i do zdravotnického zařízení Dobré časy u Brna ze segmentu nemovitostí a investoři zapůjčili provozní financovaní také do Freshlabels formou zajištěného dluhu, kde je spolumajitelem například rodinný fond rodiny Baťových a renomovaný investiční fond Tensor Ventures.  

Pozitivní vyhlídky pod podmínkou investic do inovací 

Nedávno zveřejněná alarmující zpráva o konkurenceschopnosti evropských podniků od bývalého prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho vyzývá státy EU ke zrychlení inovací a mobilizaci soukromého kapitálu pro zlepšení produktivity a růstu. „I díky dalšímu rozvoji platformy Crowdberry se snažíme o dosažení těchto cílů, podpory podnikání, inovací a poskytnutí potřebného nového růstového kapitálu. Naší ambicí je být stabilním partnerem pro české malé a střední firmy a zapojit do našeho ekosystému skupinového financovaní více domácích firem a privátních investorů,“ vysvětluje Peter Bečár.Dobrou zprávou pro Českou republiku však je, že má k investicím do inovací dobře nakročeno. Podle statistik Eurostatu totiž investice do duševního vlastnictví a nemovitého majetku tvořily skoro 22 % všech firemních investic v zemi. „Aby se české firmy ještě více přiblížily k lídrům EU, kde do této oblasti směřuje přes 40 % firemních investic, potřebují i soukromý růstový kapitál nebo alternativní zdroje dluhového financovaní,“ vysvětluje Dano Gašpar a pobízí k dalšímu rozšíření infrastruktury pro české investory, která se díky vstupu Slovenské spořitelny do Crowdberry výrazně posouvá kupředu.

Zdroj: TZ Seesame, s.r.o.

RELATED ARTICLES