Pátek, 18 října, 2024

Dvě třetiny nemocnic využívají umělou inteligenci

Celkem 64 procent tuzemských nemocnic využívá nějakou formu umělé inteligence (AI) i při diagnostice nebo zpracování dat. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, do kterého se zapojilo 70 procent všech nemocnic napříč celou ČR, prezentovaného na konferenci AI transformace zdravotnictví.

Přibližně 45 procent zástupců nemocnic uvádí, že jim AI pomáhá v klinické praxi, naopak 15 procent mate nebo pro ně žádný přínos nemá. Zbytek ještě dopady využívání AI analyzuje a na jednoznačnou odpověď potřebuje více času.

České nemocnice využívají nejen řešení světových výrobců, jako je Siemens, GE Healthcare nebo QUIBIM, ale i od českých startupů, například Aireen, Carebot nebo Kardi.  AI se využívá nejčastěji v rentgenech a dalších zobrazovacích přístrojích, třeba pří kolonoskopii, ale i v dermatologii nebo patologii. Pomáhá také při vyplňování lékařských zpráv a výkazů.

Největšími překážkami zavádění AI jsou podle zdravotníků váznoucí digitalizace, zastaralé systémy, právní a etické otázky, nedůvěra, ale i nepřesné výsledky. Mnohdy naráží i neochotu starších zaměstnanců pracovat s novými věcmi nebo obavy z ohrožení bezpečnosti IT systémů.

Průzkum se uskutečnil při příležitosti konference AI transformace zdravotnictví, která je součástí aktivit připravených pro Měsíc AI, pořádaný Českou asociací umělé inteligence.

Na konferenci AI transformace zdravotnictví se sešla mimořádná skupina lidí od odborníků a českých startupů, jejichž řešení pomáhá léčit a odhalovat včasné zárodky rakoviny ve více než 6 zemích Evropy, až po náměstky, ředitele, primáře, nebo zástupce Ministerstva zdravotnictví. V rámci konference byl představený akční plán pro Česko, aby se do roku 2026 dostalo na přední příčky v implementaci umělé inteligence do zdravotnictví. Akci podpořil záštitou premiér Petr Fiala i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Zdroj: TZ Česká asociace umělé inteligence

RELATED ARTICLES