Sobota, 26 října, 2024

Vindy Krejčí o projektu The Ženy, který je inspirativní a rozjezdový pro budoucí kariéru

   dětí, studentů, žen…

Vindy, loňský první ročník projektu The ŽENY přinesl mnoho zajímavých příběhů. Jaký dopad měl na jeho účastnice a jaké inovace přináší letošní ročník s novými ambasadorkami?

Oba ročníky projektu The ŽENY přinesly mnoho fascinujících příběhů. Některé ženy svůj pohled na život sdílely veřejně poprvé, což chce hodně odvahy s ohledem na reakce příbuzných a okolí. Za mne jsou úžasné, byť jen tím, že se rozhodly hovořit otevřeně o svých překážkách za účelem pomoci ostatním. Oproti loňskému ročníku, kdy ambasadorek bylo dvanáct, jsme se rozhodly vybrat pouze šest. Díky tomu můžeme věnovat energii naplno všem příběhům. Vždy se snažíme o zastoupení různých segmentů, ať už je to umění, sport, management či podnikání. 

Jaké máte zatím odezvy na aktuální průběh projektu? 

Musím říct, že zpětná vazba je zatím skvělá! Lidé nás sledují na sociálních sítích, poslouchají náš podcast The ŽENY, a to mě těší. K tomu, abychom naplnili naši úlohu a dostali projekt do povědomí mladých lidí, využíváme naše zkušenosti a znalosti v marketingu a PR. V tom také spočívá jedinečnost našeho projektu. Umíme získat pozornost pro správnou věc. Ve Fórum Nová Karolina do konce října proběhla výstava s příběhy ambasadorek, která měla podobu velkých barevných kostek a nezůstala tak bez povšimnutí. V rámci kampaně na sociálních sítích jsme strhli lavinu na téma social freezing a social gap, což souvisí s tématem plodnosti, kterému se letos také věnujeme.

Jedním z cílů tohoto ročníku je aktivizace studentů k tvorbě vlastního projektu v rámci soutěže NO LIMIT. Co mohou studenti od této iniciativy očekávat a jaké konkrétní aktivity je během soutěže čekají?

Soutěž je zaměřená na kreativitu a inovace se společensky přínosným podtextem. Čeká je bootcamp s mentorkami z organizace Teen enterprise, které jim ukážou, jak vypracovat vlastní projekt nebo byznys plán. Budou také soutěžit o velmi zajímavé ceny, a co je nejdůležitější – dostanou šanci ukázat svůj nápad před odbornou porotou složenou z našich ambasadorek, tedy úspěšných podnikatelek, manažerek a umělkyň, která jim může pomoct jejich projekt dál rozvíjet.

Oproti loňsku chystáte navíc také event zvaný Mentoring day? Pro koho je určen a jaký je jeho význam?

Ráda bych tímto pozvala všechny čtenáře, kteří mají ve svém okolí dítě či studenta, aby společně dorazili 14. listopadu 2024 do ostravské multifunkční haly Gong, konkrétně do Malého sálu, na Mentoring Day (odkaz na fb událost). Na této akci budete mít příležitost setkat se s našimi inspirativními ambasadorkami, jako jsou Veronica BiasiolTereza MaškováDenisa Dovala či Veronika Stará. Těšit se můžete na panelové diskuse, meet&greet, umělecká vystoupení a zajímavé workshopy.

Naším cílem je nabídnout dětem a mladým lidem prostor, kde si mohou vyzkoušet různé činnosti a řemesla, která mohou podnítit jejich zájem o další rozvoj. Ať už je to malování obrazů s Hamaka ateliérem, pletení copánků s Kiki, tanec na interaktivní podlaze Gridy, floristika s Fleur 21, návrhářská tvorba s Marva de Luxe nebo třeba tvorba potisků se Soukromou střední školou podnikatelskou a další.

V práci strávíme v průměru 30 % svého života, a právě proto chceme dětem ukázat, jak široká škála profesí a aktivit existuje – a jak si mohou najít svou budoucí kariéru, která je bude naplňovat a bavit. Více informací najdete na facebookové skupině nebo na našem instagramu @thezeny_official.

Jaký význam má pro vás osobně práce na projektu The ŽENY a jaké jsou vaše vize pro jeho další vývoj v budoucích letech?

Přála bych si, aby příběhů úspěšných mladých lidí, kteří na sobě pracovali a usilovali o lepší život – nehledě na to, co jim bylo naděleno a jaká je jejich výchozí situace – bylo více. Specificky v Moravskoslezském kraji rozhodně. Smyslem The ŽENY je vytvářet bezpečné společenské prostředí, ve kterém je v pořádku otevřeně hovořit o tématech, jako je například duševní zdraví, šikana nebo sociální vyloučení. Mladým lidem dáváme naději na zlepšení jejich životní situace, překonání jejich hranic a také vyřešení jejich démonů. Vnímám to jako způsob, jak podpořit ty, kteří by mohli váhat, zda mají na to pustit se do neznámého. Věřím, že pokud vytvoříme prostředí plné vhodných příležitostí, přinese to pozitivní změny nejen na individuální úrovni, ale i v rámci celé společnosti.

Smyslem The ŽENY je vytvářet bezpečné společenské prostředí, ve kterém je v pořádku otevřeně hovořit o tématech, jako je například duševní zdraví, šikana nebo sociální vyloučení.

Mou vizí je vytvářet nové a zajímavé příležitosti pro mladé v Moravskoslezském kraji, podporovat jejich individualitu a zároveň umožnit vyniknout příběhům osobností, které mohou pozitivně ovlivňovat okolí.

Závěrem si dovolím otázku na váš osobní pohled. Jak hodnotíte aktuální postavení českých žen v byznysu? V jakých oblastech vidíte největší pokrok a kde naopak ještě cítíte prostor pro zlepšení a jak by tomu mohl přispět váš projekt? 

Z mého pohledu se postavení českých žen v byznysu v posledních letech výrazně zlepšuje, zejména pokud jde o jejich zastoupení ve vedoucích pozicích, podnikání a technologiích. Česká republika má několik inspirativních příkladů úspěšných podnikatelek. Největší pokrok lze pozorovat v oblastech, jako je startupová scéna, technologie, e-commerce a kreativní průmysl, kde ženy stále více rozvíjejí své vlastní projekty. Nejsem feministka a nejsem zastáncem protěžování žen do pozic, kde samy možná ani nechtějí být. Jsem však zastáncem vytváření příležitostí a rovného přístupu.

Jsem nadšená prací žen, jako je Ollie Ivanova, která působí jako Gaming Marketing Lead pro Xbox ve střední a východní Evropě, Michaela Chaloupková, členka představenstva společnosti ČEZ, nebo Věra Murínová, CEO kliniky Reprofit. A to je jen pár příkladů. Všechny tyto ženy využívají své vysoké pozice k tomu, aby podpořily další generace dívek a žen, pomáhají jim zlepšovat životní úroveň prostřednictvím vzdělávání a osobního rozvoje. Vytvářejí příležitosti pro zvyšování kvalifikace, snižování platových rozdílů a podporují sebevědomí i duševní zdraví mladých lidí. 

Děkujeme za příjemný rozhovor.

Zdroj: redakce


Ředitelka projektu: Mgr. Vindy Krejčí Šmehlík

Fotograf a kameraman: Adam Michna

Makeup: Kristina Dittrich

Hairstyling: Ing. Ellen Sýkorová

Styling: Luděk Šmehlík, DiS.

Grafika: Bc. Tereza Maštalířová

Backstage fotograf: Dominika Mlýnková

Backstage kameraman: Jonáš Moj

Webové stránky: Ing. Nikola Adámková

Produkce: Bc. Vanesa Hardt

Asistent marketingu: Adéla Wrzecionková

www.thezeny.cz

RELATED ARTICLES