Čtvrtek, 19 září, 2024

Velká voda opadá, v MS kraji začalo řešení následků povodně

Hejtman Moravskoslezského kraje doplnil sobotní vydaná nařízení (evakuace, zákaz vstupu, možnost vyžádat hmotnou pomoc či nařídit práci) o další. Nové nařízení umožňuje rychlé schválení oprav nebo naopak bourání staveb zasažených povodní. Také je nově možné vyplácet sociální dávky úřadem práce přímo v terénu.

Situace v Moravskoslezském kraji se uklidňuje, podle střednědobého modelu meteorologů nejsou v příštích zhruba 7 dnech očekáváné významnější srážky. Bude pokračovat sestup hladiny vod. Aktuálně zůstávají na 3. stupni povodňové aktivity pouze Opava, Kravaře, Hlučín, Ostrava a Bohumín, ostatní obce jsou na 2. nebo 1. stupni, přičemž se počítá, že mnohé z nich během zítřka klesnou na nižší stupeň. 

„Zlepšuje se stav na silnicích, například v Ostravě už je průjezdná Mariánskohorská. D1 je zcela zavřená ve směru od Polska, řidiči musí počítat s objížďkami i ve druhém směru. Stále je tedy potřeba počítat s kolonami, a to i třeba v Opavě, kde kvůli vodě nejsou průjezdné 3 mosty. Policie tam dopravu řídí, ale situace je složitá. Na mnoha místech nejezdí vlaky a autobusy. Doporučujeme si stav v dopravě ověřovat, a to v některé mapové aplikaci, například google.maps. Lidé by si měli ověřovat i spoje regionální hromadné dopravy, potřebné odkazy jsou k dispozici na webu kraje,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica

Moravskoslezští hasiči upřesnili počty evakuovaných osob, v kraji zatím muselo svá obydlí kvůli velké vodě opustit 15 tisíc lidí. Zachránit bylo potřeba 950 osob, většinou šlo o ty, které předtím odmítly doporučenou evakuaci.

Policie hlásí zatím 3 případy rabování, šlo o včerejší případ benzinky v Přívoze, nově došlo k rabování v Krnově a v Opavě v evakuované záplavové oblasti v Kateřinkách.

V kraji se již intenzivně pracuje na odklízení škod, Moravskoslezský kraj zřídil odběrné místo, kam mohou lidé a firmy OD STŘEDY nosit materiální pomoc. Nachází se ve Střední škole prof. Zdeňka Matějčka 17. listopadu 1123/70, Ostrava Poruba, 708 00.

 „Lidé tam mohou nosit základní hygienické prostředky, trvanlivé potraviny a balenou vodu. Potřeba budou i technické prostředky jako čerpadla, vysoušeče, přenosná osvětlení, elektrocentrály, topidla nebo nabíječky a power banky. Lidé, firmy a obce mohou dodávat i úklidový materiál, tedy lopaty, smetáky, stěrky, kýble či kolečka, igelitové pytle a rukavice či nepromokavou obuv, cenné jsou i dezinfekční a čistící prostředky. Nutné bude zajistit také související služby jako odvoz a likvidaci odpadu, čištění zdrojů pitné vody, vítané budou nabídky stavebního materiálu či dodání mobilních toalet nebo sprch. Za každou pomoc děkujeme a prosíme, noste skutečně pouze požadovaný materiál,“ uzavřel hejtman kraje Josef Bělica a připomněl, že hejtmanství také pomáhá koordinovat dobrovolnickou činnosti jednotlivců, firem a obcí.

Střední škola prof. Zdeňka Matějčka 17. listopadu 1123/70, Ostrava Poruba, 708 00

Provoz:

Po – Pá: 09:00 – 19:00

So – Ne: 10:00 – 14:00

Zdroj: TZ Moravskoslezský kraj

Foto: facebookový profil Moravskoslezský kraj

RELATED ARTICLES