Čtvrtek, 19 září, 2024

Do kulturní výzvy k české účasti na EXPO 2025 se přihlásilo 187 projektů

Kancelář generálního komisaře pro EXPO 2025 a Česká centra zaznamenaly rekordní zájem české umělecké a kulturní obce o možnost prezentovat se na příští světové výstavě EXPO 2025. Do otevřené výzvy se přihlásilo celkem 187 projektů. Výzva byla otevřena zhruba dva měsíce, nejvyšší počet přihlášek přišel v posledních dvou dnech. 

„Otevřenou kulturní výzvu jsme vyhlásili proto, abychom zmapovali zájem umělecké sféry podílet se na prezentaci Česka v Japonsku a dali možnost přihlásit se prakticky komukoliv. Stejně jako v případě architektonické soutěže o návrh národního pavilonu to považujeme za nejtransparentnější způsob výběru toho nejlepšího a nejzajímavějšího, co můžeme jako Česko japonským návštěvníkům ukázat. A musím říct, že jsme úplně nadšení, protože se nám přihlásilo víc než 180 projektů a takové obrovské číslo jsme upřímně vůbec nečekali. Kulturní prezentace tak bezpochyby skvěle doplní náš byznysový program. Všem bych rád poděkoval za jejich úsilí. Nyní nás čeká náročná práce všechny přihlášené projekty prostudovat a vyhodnotit,“ říká generální komisař české účasti na světové výstavě EXPO 2025 Ondřej Soška.

Nyní nastává čas, kdy organizátoři výzvy kontrolují formální správnost žádostí před tím, než je předají odborné porotě. Ta si je bude muset nejprve všechny prostudovat, následně je vyhodnotí tak, aby Kancelář generálního komisaře a Česká centra mohly během měsíce října vyhlásit výsledky.

„Velký zájem a vstřícnost kulturní obce k veřejné výzvě podtrhuje významnou a nezastupitelnou roli kulturní prezentace v rámci české účasti na EXPO 2025 v Ósace. Do výzvy se přihlásili jak individuální tvůrci, tak profesionální umělecké soubory, zvláště z oblasti performativního umění, hudby a dalších příbuzných žánrů, mnohé s prokazatelnou úspěšnou zahraniční zkušeností. Jsem přesvědčen, že řada kulturních projektů, které jsme obdrželi prostřednictvím veřejné výzvy, budou mít i potenciál uplatnění v kulturní prezentaci v síti Českých center v zahraničí.“ říká programový ředitel české účasti na EXPO 2025 Přemysl Pela.

Odbornými partnery kulturní výzvy jsou Institut umění – Divadelní ústav, příspěvková organizace Ministerstva kultury podporující prezentaci živého umění v zahraničí, a servisní organizace Nová síť podporující živé umění a otevřenou kulturu. Nová síť je mimo jiné správcem Českého kulturního networku Nová síť, který sdružuje více než 30 organizací napříč regiony Česka.

EXPO 2025 se uskuteční od 13. dubna do 13. října 2025 na umělém ostrově Yumeshima v japonské Ósace a přivítá skoro třicet milionů návštěvníků, z nichž 85 % bude pocházet přímo z Japonska. Ústředním tématem výstavy je Vytváření budoucí společnosti pro naše životy. Kulturní program českého národního pavilonu bude reflektovat téma Talent a kreativita pro život, s důrazem na český talent a inovaci.


O českém pavilonu na EXPO 2025 Kancelář generálního komisaře vyhlásila v prosinci 2022 po více než dvaceti letech otevřenou anonymní architektonickou soutěž o návrh národního pavilonu pro EXPO 2025. Přihlásilo se do ní 38 soutěžních týmů, z nichž odborná porota v čele se světově uznávanou architektkou Evou Jiřičnou vybrala v březnu 2023 vítězný design ve tvaru skleněné spirály od studia Apropos Architects. Nosnou konstrukci stavby budou tvořit moderní dřevěné panely, fasádu pak umělecké sklo, které má v Česku několikasetletou tradici. Národní pavilon nabídne důstojné zázemí české účasti na EXPO 2025, které se bude konat od dubna do října 2025 na umělém ostrově Yumeshima v Ósackém zálivu. V pavilonu se bude nacházet stálá expozice, multifunkční auditorium, zázemí pro obchodní jednání, restaurace, VIP lounge a před pavilonem bude pro návštěvníky k dispozici odpočinková zóna s výhledem na moře.

O české účasti na EXPO 2025 Česká republika se jako samostatný stát zúčastní světové výstavy EXPO pošesté. Funkci generálního komisaře zastává od září 2022 Ondřej Soška, který vyhrál výběrové řízení Ministerstva zahraničních věcí se svou koncepcí a tématem „Talent a kreativita pro život“. Česko by se v Ósace mělo prezentovat nejen tím, co Japonci velmi dobře znají a dlouhodobě obdivují, například českým sklem a vážnou hudbou, ale zejména českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů.

Více informací naleznete na webových stránkách české účasti na světové výstavě EXPO 2025. Sledovat nás můžete také na Twitteru, LinkedIn, Facebooku, Instagramu a na YouTube.

Kancelář generálního komisaře je od ledna 2023 součástí sítě Českých center.

Zdroj: TZ Expo 2025 Czechia

RELATED ARTICLES