Čtvrtek, 19 září, 2024

Pronatal Ostrava: Komplexní péče o plodnost a zdraví

Pronatal Ostrava nabízí široké spektrum služeb zahrnující léčbu neplodnosti a prenatální péči. Neomezuje se jen na asistovanou reprodukci či péči o ženy, ale aktivně se věnuje i mužské neplodnosti, která stojí za polovinou případů u léčených párů. Díky moderním metodám a spolupráci s vedoucími zdravotnickými zařízeními klinika zvyšuje možnosti početí zdravého potomka. Vyzpovídali jsme pro vás vedoucího lékaře, provozní manažerku a hlavní embryoložku kliniky. 

Můžete nám podrobněji popsat rozsah a rozmanitost služeb, které jsou součástí vaší péče o ženy na klinice v Ostravě? 

Klinika Pronatal Ostrava se primárně specializuje na léčbu neplodnosti. V této oblasti nabízíme kompletní spektrum všech moderních diagnostických a terapeutických postupů s cílem stanovení optimální strategie léčby pro konkrétní neplodný pár, tzn. individualizovaný přístup. Poskytujeme léčbu z vlastních, partnerských, zárodečných buněk, ale i darovaných, nepartnerských, zárodečných buněk (vajíček a spermií, případně embryí). Disponujeme také vlastní genetickou laboratoří, díky které mají naši  klienti v indikovaných případech možnost genetického vyšetření embryí na různá genetická onemocnění, tzn. preimplantační genetické testování, což významně navyšuje pravděpodobnost koncepce (otěhotnění) a porodu zdravého dítěte. 

Uvědomujeme si, že úspěšná koncepce je pouze začátek cesty k vytouženému miminku, a proto těhotným ženám rovněž poskytujeme kompletní prenatální péči.

Ta spočívá ve vedení těhotenských poraden se snahou včasně stanovit míru možných rizik pro konkrétní těhotenství. Zde se dostáváme k další vysoce specializované péči – prenatální diagnostice.

Provádíme neinvazivní metody, což jsou ultrazvuková vyšetření v I. trimestru k určení rizika genetických vad plodu a také rizika závažných těhotenských onemocnění, ultrazvuková vyšetření ve II. trimestru zaměřená především na vývojové vady jednotlivých orgánů včetně srdce plodu a ultrazvuková vyšetření ve III. trimestru s cílem stanovení správného růstu plodu, funkce placenty apod. Rovněž provádíme invazivní vyšetření, tzn. odběr plodové vody nebo placentární tkáně, potřebné k vyloučení či potvrzení genetické vady plodu. Samozřejmě naši lékaři poskytují také běžnou gynekologickou péči pro ženy ve všech věkových skupinách. Naše klientky mohou také využít mamologickou poradnu vedenou erudovaným chirurgem. Krom výše uvedeného disponujeme chirurgickým sálkem s možností jednoduchých ambulantních gynekologických ale i urologických zákroků.

Zmínil jste léčbu endometriózy. Endometrióza patří mezi nemoci, jejichž diagnostika a následná léčba nepatří mezi jednoduché. Spojili jste proto síly a navázali spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava a Nemocnicí Nový Jičín. V čem tato spolupráce spočívá a jaký vliv má na poskytovanou péči?

Endometrióza je velmi závažné chronické onemocnění nejen reprodukčních orgánů ženy. Manifestace klinických příznaků závisí především na rozsahu a aktivitě choroby. Vyvolává velmi silné bolesti a způsobuje neplodnost. Léčba musí být proto komplexní, tzn. chirurgická, hormonální, rehabilitační, psychologická, fyzioterapie a v neposlední řadě léčba neplodnosti, ve většině případů pomocí asistované reprodukce. Proto je snaha o centralizaci těchto žen do akreditovaných multidisciplinárních pracovišť. Jedním z nich je centrum pro léčbu pánevní bolesti a endometriózy Fakultní nemocnice Ostrava pod vedením prim. MUDr. Jana Kümmela, držitele celosvětově uznávané certifikace EuroEndoCert. S panem primářem se známe velmi dlouho a dobře, proto je naše profesionální spolupráce v oblasti endometriózy založena především na vzájemné důvěře. To se pozitivně odráží na kvalitě poskytované péče. Léčebný postup u každé klientky individualizujeme podle aktuálních potíží a potřeb. Vzájemně si referujeme každý jednotlivý případ osobně nebo telefonicky, a tím optimalizujeme přístup s cílem maximální možné úspěšnosti léčby a spokojenosti na straně klientky.

Obdobnou spolupráci jsme navázali rovněž s centrem pro léčbu neplodnosti Nemocnice Agel Nový Jičín, a.s. vedené prim. MUDr. Martinem Trhlíkem, které rovněž disponuje certifikací EuroEndoCert.

Vaše klinika nabízí široké spektrum služeb, není jen klinikou asistované reprodukce a nezaměřuje se pouze na ženy. Jaká specializace a odborná péče je součástí vaší nabídky pro mužské pacienty?

Mužská neplodnost postihuje zhruba 50 % léčených párů, což bylo hlavním podnětem k založení urologické andrologické ambulance. Naši lékaři poskytují především konzultační a diagnosticko-terapeutickou péči v oblasti poruch mužské reprodukce a s tím související i operační zákroky – zisk spermií z varlete či nadvarlete chirurgickou cestou. Tyto výkony se provádějí přímo na naší klinice.

K ambulantnímu vyšetření se může samozřejmě objednat i klient s jinými urologickými potížemi. V případě potřeby je zajištěno podrobnější vyšetření či lůžková péče ve spolupracující Nemocnici Agel Nový Jičín, a.s.

Určitě musím zmínit také možnost provedení vasectomie, což je chirurgická metoda mužské sterilizace. Je prováděná ambulantně přímo na Klinice Pronatal Ostrava a v poslední době se stává vyhledávanou formou ochrany před nechtěnou koncepcí po splnění reprodukčních cílů.

Ostravská pobočka PRONATAL je jediná z vašich center, která disponuje kromě IVF a gynekologie také předporodními kurzy a urologií. Jaké jsou klíčové výhody pro pacienty, kteří využijí právě vašich služeb?

Obrovskou výhodu vidíme v tom, že pokud má žena, muž nebo pár jakékoliv potíže v oblasti svých intimních partií, může se obrátit pouze na jedno pracoviště a čerpat výhody širokého portfolia služeb “pod jednou střechou”. Spolupracujeme s celou řadou specialistů nejen v našem oboru. A pakliže je to potřebné, cíleně nasměrujeme klienta na specializované pracoviště, kterému osobně důvěřujeme a máme s ním dobrou zkušenost.

Pokud onkologicky nemocné ženy touží po miminku, je jim mnohdy doporučováno si před samotnou léčbou nechat zamrazit svá vajíčka. Nabízíte v rámci vašich služeb i tuto možnost?

Ano, samozřejmě tuto možnost nabízíme všem ženám. Nutno dodat, že i muži, kteří v brzké době podstoupí onkologickou léčbu, si mohou nechat zamrazit své spermie.

Pro zárodečnou tkáň – ženskou i mužskou – je potenciálně likvidační především chemoterapie nebo radioterapie na oblast pánve a břicha, ale i chirurgické zákroky, při kterých dojde k poškození nebo odnětí ženských nebo mužských pohlavních žláz. V reprodukčním věku se jedná nejčastěji o nádorová onemocnění postihující krvetvorný nebo lymfatický systém, u mužů pak také nádory varlat. Spermie se většinou získávají snadno – masturbací, poté se zamrazí a skladují. Zisk vajíčka vhodného k zamražení (vitrifkaci) je ale složitější. Abychom docílili tvorby vysokého počtu zralých vajíček, musíme vaječníky ženy nejprve hormonálně nastimulovat. Stimulace spočívá v injekčním podávání hormonálních preparátů po určitou dobu – cca 10-14 dní. Poté se vajíčka z takto nastimulovaných vaječníků odebírají chirurgickou cestou v krátkodobé celkové narkóze, vitrifikují a skladují. Tento proces se nazývá medical freezing a je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Klinika Pronatal Ostrava disponuje smlouvami se všemi zdravotními pojišťovnami.

Kromě výše zmíněných specializací a úkonů provádíte také malé operační zákroky. S čím se nejčastěji setkáváte?

Portfolio našich výkonů zahrnuje gynekologické a urologické operační zákroky s možností provedení v ambulantním režimu, tzn. výkony v krátkodobé celkové narkóze s velmi malým rizikem komplikací a s předpokladem propuštění pacienta do domácí péče za 2-3 hodiny po výkonu.

Z gynekologických zákroků se jedná především o výkony související s asistovanou reprodukcí – odběr vajíček z vaječníků jehlou pod ultrazvukovou kontrolou. Dále hysteroskopie, což znamená zavedení speciální trubice s optikou do dutiny děložní umožňující si ji prohlédnout, vyloučit nebo potvrdit, event. v jedné době odstranit abnormální změny děložní sliznice nebo svaloviny, například polypy, myomy, zánětlivé změny, srůsty, vrozené vady apod. HyCoSy – ultrazvuková hysterosalpingografie představuje metodu, kdy pomocí speciálního gelu viditelného ultrazvukem a zavedeného do dělohy a vejcovodů můžeme diagnostikovat neprůchodnost vejcovodů. Tento výkon není nutné provádět v celkové narkóze. Revize dutiny znamená odstranění nefunkčního těhotenství z dutiny děložní chirurgickou cestou, stejným způsobem se provádí také umělé přerušení těhotenství na žádost ženy. Punkce cysty vaječníku se provádí zcela stejným způsobem jako odběr vajíček. Díky tomuto výkonu se žena může vyhnout odstranění cysty chirurgickou laparoskopickou cestou s nutností hospitalizace v lůžkovém zařízení.

Urologické ambulantní výkony již byly zmíněny a jedná se především o zisk spermií z varlete nebo nadvarlete chirurgickou cestou v indikovaných případech – metoda TESE, MESA, a vasectomie – metoda mužské sterilizace provedená pouze v lokálním znecitlivění bez celkové narkózy.

Předpokládám, že lékaři musí kvůli neustálému vývoji často absolvovat různé kurzy, školení a další typy vzdělávání. Jaké možnosti máte v PRONATALu?

PRONATAL je v tomto ohledu velmi vstřícný. Každoročně nabízí všem zaměstancům (nejen lékařům) celou škálu domácích i zahraničních konferencí, seminářů, webinářů i zahraničních stáží. Pořádá rovněž vnitřní školicí semináře a teambuildingové akce. Možností máme mnoho.

Závěrem – co nevíme a měli bychom vědět o vašem oboru?

Náš obor je velmi zatížen aktuálním životním stylem a nevhodně nastaveným systémem. Řada žen má na prvním místě kariérní a profesní růst, finanční a majetkové zajištění „do budoucna”, cestování atd., a odkládá svou vlastní rodinu a genetické mateřství na druhé místo. Je důležité si uvědomit, že biologicky jsme nastavení mít děti do určitého věku. Když tuto dobu, která je značně interindividuální, žena promešká, může čelit obrovskému problému s početím vlastního potomka. V České republice je průměrný věk ženy podstupující cyklus asistované reprodukce s využitím vlastních vajíček téměř 36 let a s využitím darovaných vajíček 41,5 let. U těchto žen v naprosté většině nezjistíme žádné onemocnění reprodukčních orgánů způsobující poruchu plodnosti, ale jejich reprodukční věk naráží na své limity. Přírodu neobejdeme, ale máme v ruce relativně dobré nástroje, jak tyto nepříznivé okolnosti zvrátit.

Děkujeme Vám za rozhovor.

Článek včetně anglického překladu si přečtěte v magazínu POSITIV Business & Style 1/2024 ZDE.

The article, including an English translation, is available in POSITIV Business & Style magazine 1/2024 HERE.

Text: redakce

Foto: Renáta Botošová (Renei.cz)

RELATED ARTICLES