Čtvrtek, 4 července, 2024

Baletka a choreografka Věra Kvarčáková se po letech v zahraničí představila na Hukvaldech s představením „Blíž – Domů“

Baletka a choreografka Věra Kvarčáková, absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, se po letech v zahraničí vrací „Blíž – Domů“ ve speciálně vytvořeném baletním představení, které mělo svou světovou premiéru v přírodním amfiteátru na Hukvaldech. V rámci programu Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka si přizvala své hosty ze zahraničí a svou spolužačku Martu Drastíkovou Máchovou, držitelku ceny Thálie v oboru balet. V rozhovoru pro náš magazín POSITIV Business & Style zavzpomínala. 

Věrko, kdy jste vlastně ukončila studium na Janáčkově konzervatoři v Ostravě?

V roce 2007 jsem absolvovala konzervatoř v oboru tanečního umění. Poté jsem tři roky tančila v tuzemsku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v divadle v Plzni a Národním divadle v Brně.

Kam vedly vaše kroky po působení v Česku?

Po angažmá v Česku jsem odešla do Francie, kde jsem čtyři sezóny tančila v baletu Opéra Nationale du Rhin. Poté jsem pokračovala do Kanady, kde jsem potkala svého kolegu Jeremyho Galdeana, s kterým nyní spolupracuji na choreografiích. Další štace byla v Národním divadle v Mannheimu.

Jak dlouho jste tedy působila mimo Českou republiku?

Asi patnáct let žiji v zahraničí. Odehrané představení bylo vlastně mým prvním vystoupením v Česku po tak dlouhé době.

Znamená to, že se vracíte do Česka natrvalo, nebo jen na určitou dobu?

Představení bylo návratem domů, což jsme zohlednili i v názvu. Naše první choreografie s Jeremym Galdeanem se jmenovala „Doma“, takže když přišla nabídka z festivalu uvést představení, hned mě napadlo přivézt a rozpracovat představení „Blíž – Domů“. Chtěla jsem tímto způsobem propojit naši práci s mým návratem domů.

Viděli jsme, že jste si přivedla kolegy ze zahraničí a bývalé spolužáky z konzervatoře. Jak jste tento tým sestavila?

Bylo pro mě důležité přivézt domů nejen choreografii, ale také lidi, kteří se mnou v minulosti spolupracovali a dlouho nevystupovali na české scéně. Chtěla jsem, aby i oni měli možnost vrátit se domů a představit se českému publiku.

Jaké máte plány na léto?

Teď budu ještě nějakou dobu pracovat, ale pak si určitě najdu čas na odpočinek. Plánuji strávit léto s rodinou, vrátit se k rodičům do Ostravy a trochu si odpočinout po náročném červnovém programu.

Co plánujete na příští sezónu?

Minulý měsíc jsme byli na mezinárodní soutěži choreografů ve Francii, kde jsme dostali nabídku vytvořit nový balet pro jeden francouzský soubor. Takže nás čeká další vzrušující projekt.

Marty Drastíkové jsme se zeptali.

Marto, s Věrkou jste spolužačky z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, Vy jste hned po absolutoriu tančila v pražském Národním divadle, pak jste byla členkou baletního souboru Státní opery ve Vídni a aktivní taneční kariéru jste zakončila jako sólistka baletu Národního divadla v Praze. Teď jste se vrátila na pódium. Jak jste se cítila?

Vlastně jsem si myslela, že po druhé mateřské dovolené už žádná taková příležitost nepřijde. Celé zkoušení i samotné představení jsem si neskutečně užila a konečně mě mohly vidět tančit i moje děti. Věrka dokázala dát dohromady skvělou partu umělců a její práce je na vysoké profesionální úrovni. Vážím si toho, že mě oslovila a jsem za to moc vděčná.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů do budoucna!

Zdroj: redakce

Foto: mhflj.cz

RELATED ARTICLES