Domů News

Rozdíly v nájmech kancelářských prostor jsou stále výraznější

ilustrační kancelář

Na českém kancelářském trhu jsou stále markantnější rozdíly v cenách nájmů, a to především v případě nových kancelářských budov. Nájemné se může lišit o 20-25 % i v rámci srovnatelných lokalit. Trh tak začíná být nepřehledný a stále složitější na orientaci. 

Za uplynulé roky došlo k výraznému zdražení všech vstupů souvisejících s výstavbou nových kancelářských projektů i realizací interiérových vestaveb. Nových kancelářských projektů tedy nepřibývá takovým tempem jako v minulých letech. „Efektem je častější navyšování nájmů a rozevírající se nůžky v jejich výši. Někteří pronajímatelé reagují oportunisticky a zvyšují ceny, zatímco jiní se snaží udržet stávající nájemce stabilními cenami nebo nabízejí výhodnější podmínky, jako jsou úlevy na nájmu či investice do modernizace prostor. Tato různorodá cenová politika zvyšuje variabilitu trhu, což sice umožňuje nájemcům lépe zvažovat své možnosti podle potřeb a rozpočtu, ale zároveň ztěžuje orientaci na trhu,“ vysvětluje situaci na českém kancelářském trhu Roman Bohumínský, Senior Associate ve společnosti Prochazka & Partners, která se specializuje na poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí.

Nájemné za kancelářské prostory za poslední tří roky vzrostlo především v exponovaných místech Prahy jako je centrum města a městské části Karlín, Anděl nebo Pankrác o 15-20 %. V rámci regionů je pak patrný největší nárůst nájmů v Brně, a to v podobné výši jako v hlavním městě. „Vidíme tendenci růstu nájmů především v nově plánovaných či stavěných budovách, kde se promítají zvýšené náklady na vstupech. V cenách nájmů jsou reflektovány vysoké náklady na financování výstavby, pronajímatelé tedy musí požadovat i zvýšené nájmy, jinak by stavby ani nerealizovali,“ doplňuje Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners, a dodává: „V tomto kontextu spatřujeme zajímavé příležitosti nájmu v budovách, které byly dokončeny před pěti až deseti lety a disponují moderními technologiemi, kvalitním designem a jsou cenově mnohdy kompetitivnější než nová výstavba.“

Roman Bohumínský
Roman Bohumínský

Přes zvyšující se nájmy se neobsazenost kanceláří především v Praze výrazně nezvyšuje a pohybuje se v rozmezí 7,5 až 8 %, což je v rámci evropského regionu trochu unikát. Nové prostory jsou tak často předpronajaté dlouho před dokončením. „Současná největší výhoda pro nájemce spočívá v tom, že je na trhu řada budov, které jsou naplánované, mají povolení a jsou připravené k vystavení. Čekají jen na kotevní nájemce, a právě ti získají nejlepší nájemní podmínky,“ říká Roman Bohumínský.

Zdroj: Prochazka & Partners

Exit mobile version