V Ostravě se otevřou veřejnosti ateliéry výtvarných umělců

Otevřít a přiblížit široké veřejnosti současnou ostravskou výtvarnou scénu – to je cíl festivalu Open Studios Ostrava 2023. Ve dnech 21.–22. 4. 2023 bude možné sledovat na šesti místech malíře, sochaře a další výtvarníky přímo v jejich ateliérech při práci. Do akce se zapojí nejen umělci, ale také Fakulta umění Ostravské univerzity. Akce se v Ostravě bude konat teprve podruhé.

„Na výstavách prezentují umělkyně a umělci svá díla v tradičních výstavních síních a pod kurátorským dohledem, my nabídneme živý vhled do procesu nejaktuálnější tvorby přímo v jejich přirozeném prostředí. Do druhého ročníku se zapojí více než čtyři desítky současných umělců a umělkyní. Někteří pozvou návštěvníky do svých samostatných ateliérů, jiní dávají přednost klastrům. Jedním z center akce jsou tak už podruhé Ateliéry Na Fráni Šrámka 5 v Mariánských Horách, kde sídlí nejpočetnější komunita a kde také bude dvoudenní akce v pátek 21. dubna večer oficiálně zahájena,“ přibližuje za organizátory výtvarník Václav Kočí, který je už 10 let pořadatelem akce stejného názvu v Brně. „Ostrava je podle mého názoru vedle Prahy a Brna dalším velkým centrem současného výtvarného umění a my přesně tohle chceme zdůraznit a přiblížit všem, kteří mají o současné umění a tvorbu žijících umělců zájem, ale i těm, které naše akce osloví a budou se chtít přijít podívat,“ říká Václav Kočí a zároveň vyzdvihuje aktivní zapojení umělců i dalších spolupracovníků.

 „Novinkou letošního festivalu je zapojení ještě studujících autorů, kteří se v pilotním ročníku neobjevili, ale jsou již organickou součástí uměleckých komunit,“ doplnil k programu kurátor letošního ročníku Libor Novotný, který je také pedagogem Fakulty umění Ostravské univerzity.

V pátek 21. dubna tak budou už od 12:00 otevřeny ateliéry Ateliéry Na Fráni Šrámka 5, Antikvariát a klub Fiducia, Fakulta umění Ostravské univerzity, Ateliéry Cihelní a Ateliéry Novoveská. V Ateliérech Na Fráni Šrámka 5 se návštěvníci budou moci vydat na komentovanou prohlídku, pobýt na vernisáži výstavy malíře Jakuba Ružinského v tamní Kalerii s čupr uměním Saigon a následně si poslechnout hudební program nebo si zatančit na afterparty, kde vystoupí například legendární duo I love 69 Popgejů.

V sobotu od 10:00 do 18:00 otevřou své individuální ateliéry jednotliví umělci – v ulici Mostárenské ve Vítkovicích, kde sídlí Sabina Knetlová a Šimon Szabo; navštívit bude možné ateliéry Marka Pražáka, Kataríny Szanyi, Jiřího Kuděly, Marka Nenutila a také Studio UHAUS, jednu z nejmenších galerií v Ostravě, kde sídlí umělec Ivo Sumec. Návštěvníci si budou moci místa „tvoření“ prohlédnout samostatně v otevíracích hodinách, nebo si vybrat jednu či několik z cyklu na sebe navazujících komentovaných prohlídek či sobotních Artist Talks.

„V Ostravě chceme začít působit celoročně tak, aby živé výtvarné umění bylo i zde přístupné a otevřené komukoli. Chceme tu například otevřít inkubátor pro absolventy uměleckých směrů vysokých škol. Ostrava je rozhodně třetím největším centrem živého umění u nás a zaslouží si, aby se to vědělo,“ nastínil plány do budoucna Václav Kočí.

Veškerý program je přístupný zdarma, kompletní soupis akcí lze nalézt na webu https://www.openstudios.cz/Open-Studios-Ostrava-2023.

___________________________________________________________________

Open Studios Ostrava

21.–22.4. 2023

Ředitel: Václav Kočí

Kurátor: Libor Novotný

www.openstudios.cz

Kontakt pro média:

Silvie Kadlčíková

info@openstudios.cz

774 972 607

___________________________________________________________________

Projekt Open Studios Ostrava 2023 se koná za finanční podpory statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje a Ministerstva kultury ČR. Významným partnerem zůstává také Fakulta umění Ostravské univerzity, jelikož se její pedagogové podílí nejen na organizaci letošního ročníku, ale jejich pedagogové a studenti se prezentují jako vystavující umělci v prostorách univerzity.

Zdroj: TZ Open Studios Art Hub

Exit mobile version