Resistance! Mladý festival evropské moderní historie v Ostravě!

Když přišlo jaro inscenace

Národní divadlo moravskoslezské bude od 10. do 12. září hostit mladé umělce z pěti zemí, kteří se zapojili do mezinárodního „dějepisného“ divadelního projektu.

Dějepis a divadlo? Ano! Národní divadlo moravskoslezské se ve dnech 10.–12. září stane centrem mezinárodního festivalu. Budeme hostit pět zahraničních týmů mladých divadelních nadšenců zapojených do mezinárodního projektu, jehož cílem bylo a je představit historické události 20. století, umělecky je zpracovat do podoby divadelního představení a zpestřit tak výuku dějepisu. Za NDM program organizuje Ateliér pro divadelní vzdělávání a šestým týmem (hostitelem) je tedy skupina mladých lidí z Česka pod hlavičkou Ateliéru při NDM a Národního divadla moravskoslezského.

Týmy z Česka, Francie, Itálie, Nizozemska, Portugalska a Slovinska se inspirovaly zcela konkrétními událostmi – akty odporu v novodobé historii států. Mladí autoři zkoumali nejen historický kontext, ale taky vztah událostí k současnosti: V inscenacích rezonuje cenzura, útlak menšin, hrdinství vs. konformismus, touha někam patřit…

Pozvaní studenti uvidí performance během středy 11. a čtvrtka 12. září dopoledne ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona. Na večery od 10. do 12. září vždy od 18:00 zveme do Divadla „12“ široké publikum (vstupenky pro veřejnost na všechny tři dny jsou v prodeji za symbolickou cenu).  Po každém představení bude následovat diskuze se studenty a každý večer s dalšími diváky. 

Všechny týmy hrají ve svých jazycích, inscenace budou titulkované (anglicky a česky). „Záměr a obsah pochopí ale i ten, kdo třeba v jazycích silný není – všichni klademe důraz na pohyb s minimem slov,“ zve lektorka a vedoucí projektu za NDM Tereza Strmiska. Tématem domácího týmu NDM je pražské jaro 1968 a oběť Jana Palacha (témata dalších týmů níže).

 „Projekt podporuje společnou kulturu vzpomínání, vzájemného porozumění a dialogu mezi mladými lidmi ze šesti zemí Evropské unie. Společně si účastníci připomínají důležité historické milníky a politické změny 20. století. Tým z každé země připravil jednu inscenaci. Ostravský festival je už čtvrtý v pořadí, v každé ze zúčastněných zemí se postupně festivaly konaly nebo konají,“ rozvinula lektorka Ateliéru při NDM Tereza Strmiska. „Projekt je v evropském kontextu výjimečný a naše lektorky jsou také díky takovým aktivitám zvány na workshopy a semináře na téma práce divadel s veřejností. Ateliér nabízí programy doslova všem věkovým skupinám se zájmem o divadlo. Projekt  Resistance! je financován z Evropské unie. Další programy a projekty Ateliéru při NDM financuje divadlo zčásti samo, ale ceníme si významné finanční podpory města Ostravy, obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a Moravskoslezského kraje,“ říká ředitel NDM Jiří Nekvasil. 

,,Ve většině evropských zemí se dějepis zaměřuje především na vlastní dějiny a mladí lidé nemají až tak dobré znalosti o širším kontextu dějin Evropy; nevědí toho mnoho o mezinárodních aspektech společných evropských dějin. Porozumět složitosti současné evropské společnosti je ale hlavně pro mladší generace nemožné právě bez znalosti a pochopení složitého historického vývoje a vyprávění,“ doplňuje přínosy projektu Tereza Strmiska. Inscenace pro festival Resistance! vznikaly v roce 2023 a letos každá partnerská organizace uspořádala či ještě uspořádá mezinárodní festival s přesahem v diskuzích a setkáních týmů s veřejností. Ostravský festival je čtvrtý v pořadí.

Pro účastníky – mladé herce a jejich týmy – připravil Ateliér NDM i další program: taneční workshop, exkurzi do Dolních Vítkovic nebo program v galerii Plato. 

Témata partnerských zemí: 

  • Nizozemsko: proces dekolonizace
  • Česká republika: pražské jaro 1968 a oběť Jana Palacha
  • Francie: květen ’68
  • Portugalsko: karafiátová revoluce 1974
  • Slovinsko: rozpad SFR Jugoslávie
  • Itálie: odboj a pomsta 

Zdroj: TZ Národní divadlo moravskoslezské

Foto: archiv divadla, ostravská premiéra inscenace s názvem KDYŽ PŘIŠLO JARO

Exit mobile version