Domů News

Většina příčin neplodnosti může být vyléčena, tvrdí Petr Matlák, vedoucí lékař kliniky PRONATAL Ostrava

Petr Matlák, vedoucí lékař kliniky PRONATAL Ostrava
Petr Matlák, vedoucí lékař kliniky PRONATAL Ostrava

Neplodnost je podle Světové zdravotnické organizace klasifikována jako onemocnění, které je možné léčit. Existuje mnoho biologických příčin neplodnosti, naštěstí většina z nich může být odborným lékařským zásahem eliminována. Téma pro Petra Matláka, vedoucího lékaře Kliniky PRONATAL Ostrava.

Pane doktore, Vaše klinika nabízí široké spektrum služeb, není jen klinikou asistované reprodukce. V čem spočívá právě tato komplexnost?

My nabízíme jednak služby v rámci léčby neplodnosti, potom jsou to běžné léčby, běžná gynekologická ambulance, preventivní kontroly gynekologického ultrazvuku a vyšetření, poradenství v oblasti hormonální antikoncepce, menopauzy. Dalším takovým velkým gró naší kliniky jsou těhotenské poradny a s tím související specializovaná péče o těhotné. Jedná se o prenatální diagnostiku, především diagnostika vrozených vývojových vad, genetických vad a s tím také související výkony invazivní, jako jsou odběry plodové vody, biopsie, choriové tkáně atd. V rámci té léčby neplodnosti, protože velkou skupinu část té neplodnosti je právě způsobena mužským faktorem. Tudíž jsme založili urologické ambulanci v roce 2019, která se těmto mužům věnuje. Dále máme odborníka v oblasti mamologie a disponujeme také zákrokovým sálkem.

To je opravdu obrovské spektrum služeb, pakliže to takhle mohu říct, co nabízíte. Možná by bylo dobré zmínit také, že klinika prochází proměnou. Co se tam u vás teda děje nového?

Klinika vstoupila v roce 2016 mezi centra skupiny PRONATAL. PRONATAL je klinika, která byla založena v roce 2016. Tvoří teď v současné době sedm center asistované reprodukce, z nichž šest je v Čechách, jedno je na Moravě. Za tu dobu, za tu celou historii má obrovskou tradici hlavně v Čechách, tady není úplně známá, ale stala se takovým hlavním lídrem v podstatě té asistované reprodukce v ČR. Tím, že jsme získali tady tu značku, deklarujeme v podstatě to, že jsme schopni nabídnout stejné služby jako ty ostatní centra.

Určitě naše diváky a vaše pacienty bude zajímat, jestli máte smlouvy se zdravotními pojišťovnami?

Máme smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami tak, aby nám dostatečně pokryli, jestli služby v oblasti asistované reprodukce, gynekologie a urologie.

Pojďme si teda říct něco o té neplodnosti. Ta narůstá. Jaké jsou hlavní příčiny toho, že je tolik neplodných párů v ČR?

Udává se asi, že kolem dvaceti procent párů je neplodných. Ty příčiny proč k tomu dochází, k tomu zvyšování jsou zcela zřejmé, je to hlavně věk žen, které vstupují do léčby. Ten přehoupl přes hranici 30 let. V podstatě velká část žen, která vyhledává centra asistované reprodukce už má kolem pětatřiceti let. Tam se ta šance na spontánní otěhotnění velmi snižuje.

Kdy by tedy podle Vás měla žena nejlépe otěhotnět, aby všechno probíhalo spontánně, přirozenou s přirozenou cestou?

Optimální věk pro prvorodičku je mezi dvaceti a pětadvaceti lety.

To je ten průměr, kdy nejčastěji ženy otěhotní v Česku?

V současné době průměrný věk prvorodičky je kolem dvaatřiceti let.

U vás najdou, když jsou neplodné páry, jakousi péči nebo pomoc. S čím za vámi jdou a s čím od vás odcházejí?

Jdou za námi s tím, že se jim nedaří spontánně otěhotnět. Ty příčiny jsou jak na straně ženy, tak na straně muže. Je to rozdělené dejme tomu 50 na 50, z toho asi 20 procent párů má problém, je problém u obou. V deseti procentech na tu příčinu neplodnosti nepřijdeme, tomu se potom říká idiopatická sterilita.

Pokud odhalíte tu příčinu neplodnosti a nelze ji léčit, co doporučíte těm párům?

Většinou léčit lze. Teď je otázka, jestli lze léčit pomoci vlastních zárodečných buněk anebo pomocí darovaných zárodečných buněk. Výjimečné případy jsou ženy, které těhotné být nemohou, například nemají dělohu a potom je nasnadě surogátní mateřství.

Jak dlouhý je ten proces, kdy pomáháte párům otěhotnět?

Začíná to vstupní konzultací, kde se odebere anamnéza. Snažíme se zjistit diagnózu, která k té neplodnosti vedla a na základě té diagnózy cílíme na léčbu. Pokud se budeme bavit pouze o asistované reprodukci, to znamená o tom umělém oplodnění, které spočívá v hormonální stimulaci ženy, zisku vajíček a jejich cíleným oplodněním spermiemi pod mikroskopem, které provádí jen biolog, až po zavedení embrya, tady ten proces může trvat asi tři týdny.

Kdy se ten pár dozví, že ten proces nebo respektive ten zákrok je úspěšný a můžu se těšit na své děťátko?

Po zavedení embrya je to všechno ambulantní péče. Takže po zavedení embrya pacientka odchází domů. Za 16 dní ji zveme na kontrolu, kde se vyšetřuje hladina těhotenského testu z krve.

Je možné ty zákroky opakovat?

Můžeme je opakovat. Pojišťovna hradí čtyřikrát IVF Cyklus za život ženy. Víme o ženách, které podstoupily IVF cyklus například šestnáctkrát, pak se jim podařilo otěhotnět.

Pane doktore, děkuji za rozhovor.

Zdroj rozhovoru: TV POLAR

Exit mobile version