Zelený ráj pro každého golfistu

Na rozhraní Ostravy a Karviné leží Golf Resort Lipiny, který už třináct let láká golfisty nejen z Moravskoslezského kraje. Přes původní skeptické reakce a výzvy spojené s golfem jako elitářským sportem se transformoval na místo, kde golf objevují tisíce lidí ročně bez ohledu na svůj sociální status. Díky přístupným kurzům, široké nabídce aktivit pro mládež a neustálému zdokonalování služeb se stal Golf Resort Lipiny symbolem golfu dostupného pro všechny.

Pane Malino, letošní sezóna bude již třináctá. Jaké z toho máte pocity? 

Máte pravdu, čas neskutečně letí. Nedávno jsme v lokalitě, která nebyla golfu příliš nakloněna, otevírali příměstské hřiště, a teď už za sebou máme dvanáctou sezónu.

Golf Resort Lipiny leží vedle hlavní komunikace Ostrava – Karviná. Pamatuji si, jak po otevření zaznívaly z okolo jezdících aut i sprosté nadávky na golfisty, kteří zrovna trénovali na Driving Range. Golf byl a bohužel stále občas je v médiích vykreslován jako sport pro bohatou elitu a místní lidé byli zpočátku k našemu hřišti hodně skeptičtí. Slýchával jsem otázky typu: „A kdo tam jako bude chodit? Zase jenom zbohatlíci a papaláši.“ Každopádně po dvanácti letech provozu hřiště si troufám říct, že golf je na Karvinsku sportem jako každý jiný a návštěvnost hřiště se každoročně pohybuje okolo dvaceti tisíc golfistů.  

Bylo těžké prolomit zaběhnuté myšlení? 

Ano, nebylo vůbec jednoduché přesvědčit lidi, že opravdu stačí jen přijít, zapůjčit si za 40 korun hůl a jít si zkusit odpálit na DRIVING RANGE míčky, že hřiště a restaurace není jenom pro členy atd. Hned zpočátku jsme třikrát týdně organizovali hodinové rychlokurzy golfu, kdy zaměstnanec hřiště vysvětlil základní pravidla na hřišti a etiketu, držení hole a došlo také k odpálení košíku míčů na Drivingu. Návštěvník obdržel osvědčení pro hru a my jsme vyrobili nového golfistu.

Byl, a stále je, o tyto kurzy zájem?

Těchto kurzů se k dnešnímu dni zúčastnilo 6 000 golfistů. Myslím si, že jsou to lidé, kteří by na golfové hřiště z výše zmíněných důvodů pravděpodobně nevstoupili. Mnoho z těchto nováčků dnes golf hraje na slušné úrovni.

Zaměřujete se i na dětské zájemce, že ano?

Ve velkém jsme do golfu zaškolovali děti ze základních škol na Karvinsku, kteří sem houfně přijíždí v autobusech v rámci školních výletů. Pořádáme různé nadační dny, příměstské dětské tábory a podobně. Je to ale běh na dlouhou trať, protože děti musí mít ve finále i podporu rodičů. Doufáme, že když už děti mají základní zkušenost s golfem, tak si na golf v budoucnu vzpomenou.

Na co jste za celou dobu fungování vašeho resortu nejvíc pyšní?

Těžko asi vybrat jen jednu věc, ale pohled na dnes již zkušené juniorské golfisty, kteří tady s golfem začínali třeba na táboře, a dnes jezdí na golfové turnaje po celé republice, nás nikdy neomrzí.

A jak jste na tom s členskou mládežnickou základnou nyní? Spatřujete v ní nějaké zajímavé talenty?

Určitě u nás najdete mladé talentované golfisty. Zmíním např. Matyáše Sliwku, dvojnásobného Mistra klubu, který s golfem začínal v prvních letech fungování resortu v rámci různých golfových nadací. Dalším velkým talentem je trojnásobný Mistr klubu Vojta Mazurek nebo loňští vítězové Jakub Ryška a Karolína Horáková.

A co se naopak moc nepovedlo?

Ze 7 000 dětí, které jsme do golfu zaškolili, pravidelně hraje golf zhruba 500 z nich. Pokud je rodič na golf nedoveze, dítě hrát prostě nebude.  

Setkáváte se s tímto problémem často? Že se rodičům nechce, nebo prostě nemají čas?

Znám to z vlastní zkušenosti, taky mám děti a denně dělám taxikáře. Je určitě jednodušší nechat sedět dítě u kompu nebo s mobilem v ruce. 

Jaká byla loňská sezóna a co chystáte letos? 

Loni se nám podařilo zorganizovat 51 turnajů a akcí, od dámských golfových dnů, veřejných a klubových turnajů, úvodních lekcí do golfu až třeba po dětské turnaje. Letos budeme pokračovat ve stejném módu, kde si každý najde turnaj nebo akci, která mu bude sedět. 

Kdo na vašem hřišti hraje nejčastěji?

Jsme příměstské golfové hřiště, takže k nám chodí hlavně hráči z Karvinska a Ostravska. Ale zabloudí k nám i vzdálenější golfisté, kterým se u nás líbí, nebo se k nim donesla zpráva o skvělém hřišti v Karviné.

Jezdí k vám také hráči z Polska nebo ze Slovenska?

Musím říct, že hlavně hráči z Polska si k nám našli cestu. Ceny za golf se v Polsku pohybují úplně jinde a také tam nemají zdaleka tolik hřišť. 

Jak byste vůbec vaše hřiště ohodnotil? Pro jaké hráče je vhodné?

Každý si tady najde svoje. Máme dlouhou sportovní Mistrovskou devítku (3 671 metrů z černých odpališť), fantastické Veřejné hřiště, ale třeba i osmdesátimetrový cvičný chipping green. Zkrátka pro každého něco.

Plánujete ve spojitosti s hřištěm i nějaké novinky?

Loni jsme začali překopávat bunkery (písečné překážky), kde polovina z nich je postupně zatravňována. Údržba těchto ploch je časově i finančně nákladná. Tímto se omlouváme, že loni nebyly bunkery po celou sezónu v top stavu. Letos se můžete těšit na skvěle připravené hřiště, fajn zaměstnance, veřejné a klubové turnaje a akce. 

A co vy a golf, zahrajete si rád? Jak dlouho už hrajete?

Já jsem začal s golfem v roce 2001 ve Spojených arabských emirátech a v Ománu. S prací na golfovém hřišti jsem pak pokračoval v USA, po návratu domů na Čeladné a nyní v Karviné. Golf hraju pro radost a platí pro mne rčení „Bogey golf, dobrý golf“.

Pane Malino, děkujeme za rozhovor. Ať se Vám daří.

Článek včetně anglického překladu je dostupný v magazínu POSITIV Business & Style 1/2024 ZDE.

The article, including an English translation, is available in POSITIV Business & Style magazine 1/2024 HERE.

Exit mobile version