Ostrava je centrem světového parahokeje

Odstartoval třetí ročník světového turnaje parahokeje International Para Hockey Cup 2023. Ostravar Aréna hostí celý týden tři nejlepší týmy současnosti: reprezentace USA, Kanady a Česka a také IPH tým, tedy výběr hráčů Itálie a Německa. 

Už příprava na IPH CUP 2023 přinesla hned několik historických momentů. Vůbec poprvé se na společném tréninku na jednom ledě potkali největší parahokejoví rivalové z Kanady a USA. „Moc jsme si tenhle trénink užili, jak hráči, tak celý realizační tým. Upřímně doufám, že jsme tady zahájili novou tradici společných tréninků nebo kempů, ve kterých bychom určitě v budoucnu chtěli pokračovat,“ řekl na tiskové konferenci před zahájením turnaje manažer parahokejové reprezentace Kanady Marshall Starkmen. Kanaďané přitom pokračují v odkazu norské reprezentace, která má v národním týmu také ženu. Na turnaji IPH CUP 2023 se totiž představí v dresu javorových listů jednadvacetiletá Raphaëlle Tousignant. „Vypadá to, že jsme rivalové, ale mimo led jsme opravdu přátelé. Velmi rádi se vždy vracíme do Ostravy, kde je pro parahokej skvělé zázemí,“ dodal také Dan Brennan, manažer parahokejové reprezentace USA. „Nejsem v Ostravě poprvé, ale vůbec poprvé budu stát na lavičce coby trenér spojeného týmu IPH. Je to úžasná příležitost jak pro hráče Itálie, tak Německa, kteří se hned v úvodním duelu utkají s nejlepším týmem planety a za tuto příležitost jsme pořadatelům turnaje velmi vděční,“ komentoval zapojení IPH týmu italský kouč Mirko Bianchi. 

IPH CUP se koná hned v úvodu nové sezóny. Pro většinu týmů to je skvělá příležitost hlavně k vyzkoušení nových hráčů a finalizaci reprezentační soupisky. „Turnaj prověří to, jak na tom jsou hráči fyzicky a možnost utkat se opět s týmy Kanady a USA je pro nás vůbec tou nejlepší příležitostí na sobě zase zapracovat,“ komentoval propojení všech týmů trenér české parahokejové reprezentace Jakub Novotný.

Díky tradici, která začala už v roce 2009, kdy se v Ostravě konalo vůbec první mistrovství světa v parahokeji, se právě v srdci Moravskoslezského kraje parahokej usadil. „Doufám, že si užijí nejen hráči, ale i fanoušci atmosféru turnaje, ale taky krásu celého našeho kraje. Víme, že česká reprezentace nedávno získala bronzové medaile na mistrovství světa v Kanadě, teď by k ní mohli přidat zlato přímo z Ostravy,“ řekl na tiskové konferenci hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška. „Že bude právě v Ostravě parahokej doma a bude dělat městu celosvětovou reklamu, to asi nikdo ještě pár let zpět nečekal. Ale jsme moc rádi za toto spojení i za to, že se k nám parahokej vrací formou těchto prestižních světových turnajů, které město Ostrava chce i nadále podporovat,“ dodal primátor Statutárního města Ostravy Jan Dohnal. „Díky podpoře Moravskoslezského kraje, Ostravy, ale i Národní sportovní agentury a dalších partnerů se opravdu Ostrava stává každý rok ústředním bodem na mapě celosvětového parasportu. Můžeme tak pořádat nejen turnaje jako je IPH CUP, ale také rozvojové kempy pro mladé hráče,“ řekl předseda Českého para hokeje a předseda organizačního týmu turnaje IPH CUP 2023 Jiří Šindler. „Parahokej opakovaně dokazuje, že sport je doma v Česku a v Ostravě. Sám se moc na parahokejová utkání těším, je to ryzí sport s neskutečnou energii, což určitě cítí i všichni fanoušci,“ dodal místopředseda Národní sportovní agentury Roman Brandýs. 

International Para Hockey Cup 2023 proběhne za podpory Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje, Statutárního města Ostravy a partnerů Kaufland a Komerční banka.

Zdroj: ostrava.cz

Exit mobile version